Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Βαθιά αντιδραστικό αυτό το σύστημα

Για έβδομη μέρα συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις

Απέναντι στην επιδίωξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει, μέσω του κατάπτυστου νομοσχεδίου για τη ναυτική εκπαίδευση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, τη στρατιά των πειθήνιων, ημικαταρτισμένων και φτηνών ναυτεργατών που χρειάζεται το εφοπλιστικό κεφάλαιο για να αυξήσει παραπέρα τα υπερκέρδη του, σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα απαντά με την κατάθεση καλά επεξεργασμένων προτάσεων για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και ταυτόχρονα υψώνει το ανάστημά της, δίνοντας σκληρή μάχη για να τις υπερασπίσει. Χτες σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και οι ναυτεργάτες - πλοίαρχοι, μηχανικοί - του ΚΕΣΕΝ συνέχισαν για μέρα τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις με αποχή και κλείσιμο δρόμων, ενώ ο ένας Εκπαιδευτικός Σύλλογος των ΑΕΝ μετά τον άλλον τάσσονται στο πλευρό τους, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Στα πλαίσια αυτά χτες η Σχολή Μηχανικών ΑΕΝ Ασπροπύργου διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Ναυτική Εκπαίδευση στην Ελλάδα - Προοπτικές στο Σύγχρονο Περιβάλλον της Παγκόσμιας Ναυτιλίας». Τα στοιχεία που προέκυψαν αποκαλύπτουν τον αντιεπιστημονικό και αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Ενώ ακόμα και οι ομιλητές που προσπάθησαν να «σιγοντάρουν» τα κυβερνητικά σχέδια, δεν κατάφεραν κρύψουν το δίκιο του αγώνα, αλλά και των προτάσεων των σπουδαστών και των ναυτεργατών.


Ηταν ενδεικτική η ομιλία του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γρηγόρη Γρηγορόπουλου, ο οποίος, αν και έκανε λόγο για ιδιωτικές σχολές, όπως αναφέρεται και στο νομοσχέδιο του ΥΕΝ, ωστόσο σημείωσε μιλώντας για τις ΑΕΝ ότι «δε νοείται τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο να μην ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας», θέση που έχουν εκφράσει οι σπουδαστές, απαιτώντας ταυτόχρονα την αποστρατικοποίηση των σχολών.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας, από τους βασικούς ομιλητές, ανέφερε ξεκάθαρα ότι «η τελευταία "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" δεν είναι απλά συντηρητική, αλλά βαθιά αντιδραστική, γι' αυτό βρίσκεται σε συνεχή αμφισβήτηση». Οτι αποτελεί μέρος της επίθεσης που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο στις κατακτήσεις του εργαζόμενου λαού και κατέθεσε τις προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί από κοινού ναυτεργάτες και σπουδαστές με τις οποίες συντάσσονται και το Εκπαιδευτικό Προσωπικό των ΑΕΝ Μακεδονίας, Χίου, Κρήτης και χτες ανακοινώθηκε επίσημα η συμφωνία και του Προσωπικού της Ακαδημίας Ασπροπύργου.

Οι προτάσεις που κατέθεσε προβλέπουν αποκλειστικά ενιαία δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, η ναυτική εκπαίδευση να ενταχθεί στο υπουργείο Παιδείας, οι ΑΕΝ να ενταχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αύξηση στο διπλάσιο των κρατικών κονδυλίων, αποστρατικοποίηση των σχολών, αναγνώριση και ισοτιμία των διπλωμάτων με τα αντίστοιχα της στεριάς και άλλα.

Στην ημερίδα παραβρέθηκε ύστερα από πρόσκληση της Σχολής και χαιρέτισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, ο οποίος τόνισε: «Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι άξιες συγχαρητηρίων όταν συνοδεύονται με αγωνιστικές κινητοποιήσεις» και όχι όπως ο διάλογος που οργανώνουν «οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες με την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές για να έχουν συνενόχους στο έγκλημά τους σε βάρος της εργατικής τάξης». Χαρακτήρισε ως ευτύχημα ότι στον αντίποδα της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας βρίσκεται ο ταξικός πόλος του συνδικαλιστικού κινήματος, σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τη ναυτική εκπαίδευση και κάλεσε τους παρευρισκόμενους στη διαδήλωση της Παρασκευής στο Ναύπλιο.

Στο μεταξύ στο μέτωπο των κινητοποιήσεων, χτες στις 6 το απόγευμα, το Συντονιστικό των Ναυτεργατών του ΚΕΣΕΝ συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη. Προχτές είχε συναντηθεί με τα προεδρεία των Συλλόγων των σπουδαστών των ΑΕΝ της χώρας, χωρίς ωστόσο να δώσει καμία συγκεκριμένη απάντηση στα αιτήματα που του τέθηκαν. Σήμερα θα γίνουν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα γενικές συνελεύσεις προκειμένου να καθοριστεί η παραπέρα πορεία του αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ