Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΙΚΑ
«Κερκόπορτα» στην ιδιωτικοποίηση
  • Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα προς τον υπουργό Εργασίας, Δ. Ρέππα
  • Εικοσιτετράωρη απεργία στις 31.1.2003 αποφάσισε η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, με αίτημα την πρόσληψη προσωπικού

Στιγμιότυπο από την περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα στο Τμήμα Συντάξεων στην οδό Νικηφόρου (16.1.2003)
Στιγμιότυπο από την περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα στο Τμήμα Συντάξεων στην οδό Νικηφόρου (16.1.2003)
Στο 45% φτάνει η έλλειψη προσωπικού στο Περιφερειακό Αθηνών (στην οδό Νικηφόρου) του ΙΚΑ, εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης. Οι υπάλληλοι αδυνατούν να διεκπεραιώσουν τον όγκο δουλιάς, δεδομένου ότι το υποκατάστημα καλύπτει την απονομή συντάξεων και εξυπηρέτησης 29 υποκαταστημάτων του Ιδρύματος από την Κορινθία, την Αττική, την Κάρυστο, το Λαύριο κλπ. Για 20.000 υποθέσεις υπάρχουν 18 υπάλληλοι. Ιδια κατάσταση επικρατεί και στ' άλλα τμήματα του ΙΚΑ. Επιπλέον, κανένας έλεγχος δε γίνεται για τη διασφάλιση των εσόδων του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα να χάνονται δισεκατομμύρια. Η είσοδος της νέας τεχνολογίας ελάχιστα προβλήματα έλυσε, αφού δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες. Αποτέλεσμα, μια απλή σύνταξη, στην καλύτερη περίπτωση, να χρειάζεται 14-15 μήνες, ενώ η διαδοχική ασφάλιση χρειάζεται, επίσης, 14-15 μήνες. Αντί η διοίκηση του ΙΚΑ να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού, συνειδητά απαξιώνει το υποκατάστημα συντάξεων και αναθέτει σε ιδιωτική εταιρία (project solutions) την ωρίμανση των συνταξιοδοτικών φακέλων. Η παραχώρηση σε ιδιωτικές εταιρίες διαφόρων υπηρεσιών (Γραμματείας και Πρωτοκόλλου Συντάξεων), όχι μόνον έλυσε τα προβλήματα, αλλά δημιούργησε και νέα, επιβαρύνοντας επιπλέον το ΙΚΑ.

Τα παραπάνω τέθηκαν σε Επίκαιρη Ερώτηση από τον βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα, προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Ρέππα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε από τον υπουργό Εργασίας να απαντήσει στο τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του το συγκεκριμένο υποκατάστημα του ΙΚΑ. Επίσης, ερωτά τον αρμόδιο υπουργό, γιατί δεν προχωρά στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των οργανικών θέσεων άμεσα και στο σταμάτημα όλων των συμβάσεων με τις διάφορες ιδιωτικές εταιρίες.

Η απόφαση της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ

Την απόφαση για 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 31 Γενάρη 2003, πήρε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ(ΠΟΣΕ - ΙΚΑ), με κύριο αίτημα την άμεση πρόσληψη προσωπικού, που σε ορισμένα υποκαταστήματα φτάνει το 50%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, οι κενές θέσεις είναι 3.575 σε όλη την Ελλάδα. Οι ελλείψεις «συμπληρώνονται» από την πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί στην παραπέρα αποστελέχωση του Ιδρύματος, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, όπως στην περίπτωση της εκχώρησης σε ιδιωτική εταιρία για την έκδοση των συντάξεων. Είναι μια επιλογή, που συμβάλλει στη μετατροπή του ΙΚΑ σε επιχείρηση που αγοράζει και πουλάει υπηρεσίες σε βάρος των εργαζομένων - ασφαλισμένων - συνταξιούχων και σε όφελος των επιχειρηματιών. Επιπλέον, «ανοίγει και χώρο» σε συνδικαλιστικές λογικές, να καλυφτούν οι ελλείψεις, ασχέτως του τρόπου κάλυψης, και να θεωρηθούν τα κενά προσωπικού μεμονωμένο πρόβλημα των υποκαταστημάτων της Αθήνας, παρά το ότι και στην επαρχία οι ελλείψεις προσωπικού φτάνουν και το 46%, όπως στην Κομοτηνή, το 48% στην Ξάνθη, το 50% στη Νάουσα κ.ά.

Τέλος, απόφαση για επαναλαμβανόμενες 24ωρες από τις 3 του Φλεβάρη 2003 πήρε και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΣΕ - ΙΚΑ) Ν. Αττικής και Νήσων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ