Τετάρτη 13 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σήμερα η πανυγειονομική κινητοποίηση
  • Εφτάωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και εξάωρη στάση των γιατρών στην Αθήνα και στον Πειραιά. Συγκεντρώσεις και πορείες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και στις έδρες των ΠεΣΥ
  • Τρίτη μέρα απεργίας των γιατρών του ΙΚΑ

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, οι υπηρεσίες Πρόνοιας, οι υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ και το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), καθώς γιατροί και εργαζόμενοι κατεβαίνουν στους δρόμους για την προάσπιση της δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας, Κοινωνικής Ασφάλισης, για τη διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, που διήρκησαν όλη την περασμένη βδομάδα, κορυφώνονται με τη σημερινή 7ωρη πανελλαδική στάση εργασίας (9 π.μ - 4 μ.μ.), που έχει αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Το αγωνιστικό ραντεβού των υγειονομικών έχει δοθεί για την Αθήνα σήμερα στις 10 π.μ στην πλατεία Μαβίλη και στην πορεία που θα ακολουθήσει στα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει συγκέντρωση στις 10 π.μ στην Καμάρα και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας, οι εργαζόμενοι του ΠΙΚΠΑ και του ΕΚΑΒ, οι οποίοι πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

Αντίστοιχα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έχει εξαγγείλει για σήμερα εξάωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 3 μ.μ.) και καλεί τους γιατρούς του Λεκανοπεδίου να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη, καθώς και στην πορεία που θα ακολουθήσει.

Η Επιτροπή Αγώνα Υγείας - Πρόνοιας, με ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους και τους γιατρούς να πάρουν στις σημερινές κινητοποιήσεις με αιτήματα που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο των αναγκών.

Η απεργία στο ΙΚΑ

Με σχεδόν καθολική συμμετοχή (90% -100%) σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) συνεχίστηκε χτες για τρίτη μέρα η πανελλαδική απεργία των γιατρών του ΙΚΑ. Υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία δίνει και το γραφείο Τύπου του ΙΚΑ. (Τη Δευτέρα πανελλαδικά η συμμετοχή έφτασε στο 76% και την Τρίτη 73%).

Το συνέδριο της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ έχει αποφασίσει επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες. Χτες, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας είχε συνάντηση με τον διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο και την υποδιοικητή του ΙΚΑ Ε. Χατζηανδρέου, στους οποίους και έθεσε τα αιτήματα του κλάδου. Στη συνάντηση δε δόθηκε κάποια δέσμευση για την ικανοποίηση των αιτημάτων, ενώ ορίστηκε νέα συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την ερχόμενη Τετάρτη 20.6.2001, στην οποία θα παραβρίσκεται και η Διοίκηση του ΙΚΑ.

Σήμερα σύσκεψη, αύριο συγκέντρωση

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου των Γιατρών ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά (ΣΕΥΠΙΚΑ), θα γίνει σήμερα σύσκεψη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και μαζικών φορέων στις στα γραφεία του ΣΕΥΠΙΚΑ (Μενάνδρου 34), ώρα 8 μ.μ.

Για αύριο η Γενική Συνέλευση του ΣΕΥΠΙΚΑ έχει αποφασίσει συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας για αύριο, ώρα 10 π.μ. Επίσης, έχει αποφασίσει συγκέντρωση Πέμπτη (14.6.2001) στις 10 π.μ και Γενική Συγκέντρωση την ερχόμενη Παρασκευή (15.6.2001) στις 10.30 π.μ. στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», όπου θα εκτιμηθεί η κατάσταση και η παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων.

Οι γιατροί του ΙΚΑ αγωνίζονται για την αποτροπή της παραπέρα υποβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που διαφαίνεται από όσα γίνονται γνωστά για τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας τόσο για την ΠΦΥ, όσο και για τον Οργανισμό Διαχείρισης των Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ). Επίσης, ζητούν τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ.

  • Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Αθήνας με ανακοίνωσή του εκφράζει τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, «ενάντια στην ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και για ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς και αξιοπρεπείς μισθούς».
Αποχή των πανεπιστημιακών γιατρών

Αποχή απ' όλες τις δραστηριότητές τους από τη Δευτέρα και μέχρι την Παρασκευή 15.6.2001 πραγματοποιούν οι πανεπιστημιακοί γιατροί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Αντιδρούν στις ρυθμίσεις του νόμου 2889/2001 που τους αφορούν, ενώ ζητούν καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης των φοιτητών, ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας, ενίσχυση των πανεπιστημιακών νοσοκομείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ