Τετάρτη 13 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΑΜΠΟΤΑΖ»
Μόνοι κερδισμένοι οι εφοπλιστές

Αρχισε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου

Με την κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστου Παπουτσή, να υποστηρίζει ότι η απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών θα είναι η απαρχή της ανάπτυξης της ελληνικής ακτοπλοΐας και το ΚΚΕ να εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση ξεκίνησε χτες στη Βουλή η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου που μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση του καμποτάζ. Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού μας» και «ιδίως όσων κατοικούν στα νησιά» λέγοντας ότι τα υπάρχοντα προβλήματα είναι «αποτέλεσμα της ασύδοτης δράσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου και της κάλυψης με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο που έδωσαν οι κυβερνήσεις και δίνει και η σημερινή».

Απαντώντας στα κυβερνητικά επιχειρήματα περί ανάπτυξης και υγιούς ανταγωνισμού ο Στ. Σκοπελίτης τόνισε ότι «η απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά την απλόχερη προσφορά σας στο ιδιωτικό κεφάλαιο» χαρακτηρίζοντας «πρόκληση στη νοημοσύνη των νησιωτών» τον ισχυρισμό του ΥΕΝ «ότι η απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών αποτελεί λαϊκό αίτημα». Τόνισε δε ότι «ο ανταγωνισμός κάθε άλλο παρά θα είναι υγιής» αφού «θα κυριαρχήσουν τα μονοπώλια στις ακτές μας, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στο αίτημα των νησιωτών μας για καλές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες». Ιδιαίτερα στάθηκε στο θέμα του κόστους λέγοντας ότι «οι εφοπλιστές κυνηγώντας το υπερκέρδος βρίσκουν τους τρόπους να κρατούν τα ναύλα σε υψηλά επίπεδα» ενώ υπάρχει και «το χαράτσι του επιναύλου». Επίσης ο Στ. Σκοπελίτης εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ, στη Γραμματεία λιμένων αφού όπως είπε παραχωρούνται ουσιαστικά στους ιδιώτες. Κατέληξε καταθέτοντας την πρόταση του ΚΚΕ για την ύπαρξη ενός δημοσίου φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με στόχο ένα σύγχρονο στόλο και υπηρεσίες με κριτήριο τις ανάγκες των νησιών, την άσφαλη μεταφορά, τις χαμηλές τιμές και την ενθάρρυνση του λαϊκού τουρισμού.

Παράλληλα χτες συζητήθηκε στη Βουλή και Ερώτηση του ΚΚΕ, για τις Ναυτικές Σχολές. Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, αναφέρθηκε στην ελλιπέστατη υποδομή που υπάρχει σήμερα στις ναυτικές σχολές τονίζοντας ότι «λείπει διδακτικό προσωπικό και σύγχρονα βιβλία» και μιλώντας για «παλιά κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό του 1999» τόνισε ότι επί της ουσίας όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί σε υποβάθμιση των διπλωμάτων που παρέχονται. Τέλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της «στρατιωτικοποίησης των σχολών» επαναφέροντας το πάγιο αίτημα «να περάσουν στη δικαιοδοσία του υπουργείου Παιδείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ