Τετάρτη 13 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Προκαλούν με το ωράριο οι εργοδότες

Επιμένουν να προκαλούν οι τραπεζίτες - κατά την πάγια τακτική τους άλλωστε - στο ζήτημα της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς στη χτεσινή συνάντηση με την ΟΤΟΕ πρότειναν «αυξήσεις» στα όρια του πληθωρισμού, επιμήκυνση του ωραρίου συναλλαγών και «ειδικό» ωράριο λειτουργίας για κατηγορίες τραπεζικών καταστημάτων, με έμμεσες αλλά ξεκάθαρες αρνητικές συνέπειες στο ωράριο εργασίας. Η συνάντηση διακόπηκε και αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα ή αύριο. Οι εργοδοτικές θέσεις, παρ' όλα αυτά δεν προκάλεσαν την αντίδραση της ΟΤΟΕ, η οποία αν και δεν τις αποδέχτηκε κατ' αρχήν, τις δέχεται σαν βάση συζήτησης. Η τακτική αυτή δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο, εάν υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις από τους εργοδότες σε ορισμένα σημεία. Για παράδειγμα, μεγαλύτερη μείωση ωραρίου εργασίας, έστω και με αμφίβολες εγγυήσεις.

Στα πλαίσια αυτά, η ΕΣΑΚ Τραπεζών επιμένει στην πρότασή της για λειτουργία των τραπεζών από Δευτέρα έως Παρασκευή μεταξύ 8πμ - 3μμ, με ωράριο συναλλαγών 8πμ - 2μμ και αυξήσεις που θα καθορίζονται από τη διαμόρφωση του μισθού του πρώτου κλιμακίου στις 250.000 δραχμές.

Την πρόταση αυτή τη θεωρεί... υπερβολική η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ, τη στιγμή που οι απώλειες των τραπεζοϋπαλλήλων από τη χρόνια λιτότητα είναι σημαντικές, τα υπερκέρδη των τραπεζών «αστρονομικά» και οι ανάγκες διαβίωσης ιδιαίτερα πιεστικές.

Ειδικότερα, οι εργοδότες απαίτησαν χτες: Αύξηση του χρόνου συναλλαγών από 29,5 ώρες τη βδομάδα στις 35 ώρες, δηλαδή 7 ώρες τη μέρα. Σε αντιστάθμισμα δέχονται - μιλώντας για διετή σύμβαση - ωράριο εργασίας 37,5 ωρών το πρώτο χρόνο ανά βδομάδα και 37,20 ωρών το δεύτερο χρόνο. Μια μείωση που σε κάθε περίπτωση είναι αμφίβολο εάν μπορεί να τηρηθεί στη σημερινή πραγματικότητα ασυδοσίας στις τράπεζες.

Ακόμη, ζητούν διαφορετικό ωράριο λειτουργίας για «ειδικά» καταστήματα, που βρίσκονται σε αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς, ώστε να λειτουργούν 9πμ - 9μμ και το Σαββατοκύριακο. Για τις θυρίδες που βρίσκονται μέσα σε άλλα καταστήματα (εμπορικά κ.ά.) ζητούν επίσης εναρμόνιση με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που τις φιλοξενούν (π.χ. 9πμ - 9μμ), με λήξη των χρηματικών συναλλαγών στις 3μμ!

Σχετικά με τις αυξήσεις παραμένουν στο 3,8% για το πρώτο χρόνο και 3,5% για το δεύτερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ