ΣΥΡΙΑ
Επίσκεψη Μπραχίμι, διπλωματικές πιέσεις και μάχες
Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2012

Από το μακελειό στη Χάμα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Στη συριακή πρωτεύουσα φέρεται ότι βρίσκεται από την Κυριακή το απόγευμα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, ο οποίος εισήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες από τις λιβανικές αρχές, στο συριακό έδαφος οδικώς καθώς το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού δε λειτουργεί εξαιτίας των μαχών που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Μπραχίμι συναντήθηκε χθες το πρωί με τον πρόεδρο Μ.Ασαντ αλλά δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο των συζητήσεων και αν κομίζει κάποιο νέο σχέδιο εκεχειρίας και πολιτικού διαλόγου στη βάση της συμφωνίας των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε το Σάββατο ότι πριν από το τέλος του χρόνου ο Μπραχίμι θα μεταβεί εκ νέου και στη ρωσική πρωτεύουσα.

Πάντως, ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, Ομράν αλ Ζουάμπι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σχεδόν την ώρα που ο Μπραχίμι θεωρητικώς κατευθυνόταν προς τη Δαμασκό, δήλωνε άγνοια για την άφιξή του. Ο Ζουάμπι, επίσης, απέρριψε ξεκάθαρα την άποψη που διατύπωσε πριν από μία βδομάδα, σε συνέντευξή του στη λιβανική εφημερίδα «αλ Ακχμπάρ», ο αντιπρόεδρος της Συρίας, Φαρούκ αλ Σάρα'α, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτικός νικητής» στις εξελίξεις στη χώρα παρά μόνο ολοένα περισσότερο χάος. Ο Ζουάμπι είπε ότι «είναι μία από τις εκατομμύρια απόψεις αυτή», και εκτίμησε ότι «όσοι νομίζουν ότι θα ανατρέψουν τον Ασαντ, θα πρέπει να το ξεχάσουν, και όσοι σήμερα απορρίπτουν το διάλογο, τους συμβουλεύω να σπεύσουν για μια πολιτική λύση πριν να είναι αργά».

Μακελειό έξω από αρτοποιείο

Την ίδια ώρα, νέο μακελειό σημειώθηκε στην πόλη Χαλφάγια στην κεντρική Συρία, την Κυριακή, όταν επλήγη ουρά από περισσότερους από 1.000 αμάχους, που περίμεναν επί ώρες έξω από αρτοποιείο για να πάρουν ψωμί. Ο αρχικός απολογισμός ήταν τουλάχιστον 60 νεκροί και περισσότεροι από 50 σοβαρά τραυματίες ενώ δεν μπορεί να διαπιστωθεί με σιγουριά ποιος προκάλεσε το μακελειό.

Σε μια άλλη εξέλιξη ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας με ανακοίνωσή του στρέφεται κατά όσων ισλαμιστικών οργανώσεων δρουν στη Συρία και έχουν εκφραστεί κατά του συριακού χριστιανικού πληθυσμού, καλώντας τες «να μη διολισθήσουν σε σεχταριστικές πράξεις».

Νέος «γύρος» για τους «Πάτριοτ»

Οι αντιπυραυλικές συστοιχίες «Πάτριοτ» που αποστέλλονται στην τουρκοσυριακή μεθόριο «θα χρησιμοποιηθούν μόνο για αμυντικούς σκοπούς και όχι για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο», επαναλαμβάνει, εκ νέου, σε ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ. Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι οι συστοιχίες που θα αποστείλει η Γερμανία θα αναπτυχθούν στην περιοχή Καχραμανμαράς, αυτές που αποστέλλει η Ολλανδία στα Αδανα και αυτές που αποστέλλουν οι ΗΠΑ στο Γκαζιαντέπ.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε, εκ νέου, και ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, Αχμάντ Βαχίντι, κατηγορώντας «τη Δύση ότι προωθεί τα συμφέροντά της» και συμπληρώνοντας ότι «οι "Πάτριοτ" δεν θα προστατεύσουν την Τουρκία από καμία άποψη αλλά θα την βλάψουν». Την ίδια ώρα, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» έγραφε ότι η Ρωσία, μέχρι τα τέλη του χρόνου, δηλαδή σε λίγες μέρες, θα έχει αναπτύξει στα σύνορά της με την Τουρκία το δικό της εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα των S 300, γεγονός που, εφόσον ισχύει, ανεβάζει σαφώς περαιτέρω το θερμόμετρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δύσκολες οι απευθείας συνομιλίες στη Γενεύη (2014-01-25 00:00:00.0)
Συγκρούσεων και διαβουλεύσεων συνέχεια (2013-01-22 00:00:00.0)
Ανεβαίνουν πάλι οι τόνοι (2012-10-31 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται βομβιστικές επιθέσεις και συγκρούσεις (2012-10-10 00:00:00.0)
Επαφές Μπραχίμι στη Δαμασκό (2012-09-14 00:00:00.0)
Εναλλακτικά «επιχειρησιακά» σενάρια (2012-08-24 00:00:00.0)