Σάββατο 25 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δύσκολες οι απευθείας συνομιλίες στη Γενεύη

ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ξεχωριστές και όχι πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και του αντιπολιτευόμενου συριακού «Εθνικού Συνασπισμού» πραγματοποίησε, χτες, στη Γενεύη ο διεθνής μεσολαβητής ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι. Ωστόσο, η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης έθεσε «τελεσίγραφο» νωρίτερα χτες προκειμένου να πραγματοποιηθούν έως σήμερα, Σάββατο, «σοβαρές συνομιλίες», απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με την άμεση αποχώρησή της, προκαλώντας αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων. Ετσι, ο Μπραχίμι ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής την πραγματοποίηση άμεσων συνομιλιών με τις δύο πλευρές «στο ίδιο δωμάτιο», όπως χαρακτηριστικά είπε, για σήμερα το πρωί στις 10 π.μ. τοπική ώρα μεταφέροντας ως κοινή αντίληψη αμφοτέρων των πλευρών πως σκοπός της συνδιάσκεψης είναι «να σωθεί η Συρία».

Οι χτεσινές συναντήσεις του Μπραχίμι με τις δύο πλευρές ξεκίνησαν το μεσημέρι στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, πρώτα με την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης, που κράτησε περίπου 90 λεπτά και πραγματοποιήθηκε «σε θετική ατμόσφαιρα». Εντούτοις, η συριακή τηλεόραση είχε μεταδώσει, νωρίτερα, δηλώσεις του Σύρου υπουργού Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Ουάλεμ, σύμφωνα με τις οποίες η κυβερνητική αντιπροσωπεία είναι έτοιμη να επιστρέψει στη Δαμασκό εάν δεν πραγματοποιηθούν ως σήμερα, Σάββατο, «σοβαρές συνομιλίες».

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Μπραχίμι με τη συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία, ξεκίνησε στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) συνάντηση του διεθνούς απεσταλμένου με την αντιπροσωπεία του συριακού «Εθνικού Συνασπισμού» με επικεφαλής τον Αχμαντ Τζάρμπα.

Είναι, εντούτοις, φανερό πως οι μεγάλες διαφορές θέσεων των δύο πλευρών κάνουν μάλλον δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη (22/1) σε ξενοδοχείο του Μοντρέ, γνωστές ως συνομιλίες «Γενεύη 2» και έχουν στόχο που επίσης εξαρχής είναι διαφορετικός. Η συριακή αντιπολίτευση, που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και της Σ. Αραβίας, θεωρεί πως είναι ο σχηματισμός μεταβατικής συριακής κυβέρνησης δίχως τον Ασαντ. Η κυβερνητική αντιπροσωπεία από την άλλη (που έχει την υποστήριξη της Μόσχας, της Τεχεράνης, του Πεκίνου) αντιλαμβάνεται ως στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει εδώ και τρία χρόνια στη χώρα και πληρώνει με το αίμα του ο συριακός λαός είναι μια ιμπεριαλιστική επέμβαση με «αιχμή του δόρατος» τους αντικαθεστωτικούς και μισθοφόρους από διάφορες περιοχές του πλανήτη, καθώς η Συρία είναι στο επίκεντρο ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης για τη γεωστρατηγική της θέση στη Μέση Ανατολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ