Σάββατο 25 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
AIΓΥΠΤΟΣ
Στο «κόκκινο» η ένταση, μετά το βομβιστικό μπαράζ

KΑΪΡΟ.--

Επικίνδυνα φορτισμένη είναι από χτες η (από καιρό τεταμένη) πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο, μετά το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν νωρίς το πρωί ισλαμιστές εξτρεμιστές της οργάνωσης «Ανσάρ Μπέιτ αλ Μακντίς» («Υποστηρικτές της Ιερουσαλήμ») έξω από το κτίριο της διεύθυνσης ασφάλειας στο Κάιρο, στο σταθμό του μετρό Ελ Μπεχούς της αιγυπτιακής πρωτεύουσας και σε αστυνομικό τμήμα στην Γκίζα (κοντά στις πυραμίδες), με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον πέντε ατόμων και τον τραυματισμό περίπου άλλων 70.

Η πρώτη και μεγαλύτερη βομβιστική επίθεση σημειώθηκε μετά τις 6.30 το πρωί έξω από το κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης Καΐρου (ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα κτίρια στη χώρα), όταν στάθμευσε ξαφνικά έξω από την πύλη του συγκροτήματος φορτηγό γεμάτο με εκρηκτικά. Από τη σφοδρότατη έκρηξη, που προκάλεσε σοβαρότατες υλικές ζημιές τόσο στο κτίριο της Διεύθυνσης Ασφαλείας όσο και στα παρακείμενα κτίρια του Ισλαμικού Μουσείου και του κτιρίου των Κρατικών Αρχείων, σκοτώθηκαν ακαριαία τέσσερα άτομα (ανάμεσά τους ο αυτόχειρας οδηγός του φορτηγού) και τραυματίστηκαν πάνω από 50 άλλα.

Τρεις ώρες μετά, ακολούθησε δεύτερη βομβιστική επίθεση στο σταθμό του μετρό Ελ Μπεχούς του Καΐρου, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων 15. Δεν άργησε να σημειωθεί, μία ώρα αργότερα, και τρίτη βομβιστική επίθεση σε αστυνομικό τμήμα της Γκίζας δίχως, αυτή τη φορά, να προκληθούν θύματα ή τραυματισμοί.

Το θερμόμετρο της έντασης αναμενόταν να ανέβει εκ νέου αργότερα χτες, καθώς μετά την προσευχή της Παρασκευής, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» είχαν προγραμματίσει νέες διαδηλώσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Και στις τρεις περιπτώσεις επιθέσεων, την ευθύνη ανέλαβε, με μήνυμά της, στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Τουίτερ», η οργάνωση «Ανσάρ Μπέιτ αλ Μακντίς», που δρα στη Χερσόνησο του Σινά, υποστηρίζοντας ότι έγινε «κατά των άπιστων και τυραννικών δυνάμεων ασφαλείας». Πρόκειται για την ίδια οργάνωση που είχε αναλάβει την ευθύνη, τον περασμένο Δεκέμβρη, για την επίθεση στο κεντρικό στρατηγείο των αιγυπτιακών αρχών ασφαλείας στη βόρεια πόλη Μανσούρα, με αποτέλεσμα το θάνατο 16 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 100, γεγονός που χρησιμοποιήθηκε αργότερα από τη σημερινή μεταβατική κυβέρνηση για να τεθούν εκτός νόμου οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Επιπλέον, η χρονική περίοδος που επιλέχθηκε για την εξαπόλυση του μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων δεν ήταν καθόλου τυχαία. Εγινε ένα 24ωρο πριν τη σημερινή τρίτη επέτειο από τον ξεσηκωμό του 2011 που ανέτρεψε τον πρώην Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Ωστόσο, η 25η Γενάρη συμπίπτει και με τη «Μέρα της Αστυνομίας», στο πλαίσιο της οποίας η νυν «μεταβατική» κυβέρνηση που έχει αναλάβει την εξουσία προγραμματίζει διάφορες εκδηλώσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στο Κάιρο (2015-02-27 00:00:00.0)
Ανησυχίες από τη νέα αιματηρή βομβιστική επίθεση (2014-02-20 00:00:00.0)
Νέα ένταση στη Ζιντζιάνγκ (2010-08-20 00:00:00.0)
Νέες επιθέσεις στη χερσόνησο Σινά (2006-04-27 00:00:00.0)
Μπαράζ επιθέσεων, συλλήψεων και αποκλεισμού... (2002-08-06 00:00:00.0)
Βομβιστική επίθεση (1996-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ