Σάββατο 25 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Επιστολή για προσέγγιση των δύο μερών

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.--

Ανοιχτή επιστολή «για να ληφθεί τολμηρή απόφαση που θα τερματίσει όλες τις εχθρικές στρατιωτικές ενέργειες, οι οποίες είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που γεννά δυσπιστία και αντιπαράθεση» έστειλε η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας της ΛΔ Κορέας προς τη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η επιστολή αναφέρει ότι η ΛΔ Κορέας «έχει ήδη μονομερώς επιλέξει να σταματήσει όλες τις ενέργειες που ενοχλούν τη Νότια Κορέα... δυστυχώς, οι αρχές της Νότιας Κορέας εξακολουθούν την ίδια ακατάλληλη συμπεριφορά και αρνητική στάση». Ακόμα, η επιστολή - που στάλθηκε με εντολή του ίδιου του ηγέτη της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν - καλεί σε αποφάσεις που «θα εμποδίσουν επικείμενες πυρηνικές καταστροφές».

Η κίνηση της Πιονγιάνγκ σημειώνεται λίγο πριν την (ετήσια) κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, τη ματαίωση της οποίας ζήτησε πριν λίγο καιρό, εισπράττοντας ωστόσο αρνητική απάντηση από τη Σεούλ. Αστικά ΜΜΕ φιλοξένησαν χτες δημοσιεύματα με «χείρα φιλίας» που τείνει η Πιονγιάνγκ στη Σεούλ, με αναλύσεις για τις επιδιώξεις της πρώτης να εξασφαλίσει στη νοτιοκορεατική αγορά πεδίο δράσης για τις εταιρείες που εδρεύουν στα εδάφη της, δίνοντας ώθηση στους δείκτες της βορειοκορεατικής οικονομίας.

Ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας, Γουί Γιονγκ-σεόπ, δήλωσε πάντως ότι «η πιο σημαντική στρατιωτική αρετή είναι να εντοπίζεις το κρυμμένο κίνητρο του εχθρού», συμπληρώνοντας ότι οι υπάρχουσες εντάσεις οφείλονται στις στρατιωτικές προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και ότι η σημερινή κατάσταση μπορεί να λυθεί αν η Β. Κορέα σταματήσει την απειλητική και εχθρική ρητορική της. «Τώρα είναι η ώρα να φανεί η ειλικρίνεια όχι με λόγια αλλά με πράξεις», επισήμανε.

Πέρυσι, τα αμερικανικά βομβαρδιστικά «B-2», που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, πραγματοποίησαν την πρώτη τους δοκιμή στη διάρκεια των κοινών ασκήσεων ΗΠΑ - Νότιας Κορέας. Αντίστοιχες δοκιμές έγιναν και με τα βομβαρδιστικά «B-52» του αμερικανικού στρατού και με το υποβρύχιο «USS Cheyenne», τα οποία επίσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα. Η σταθερή στρατιωτική συνεργασία Ουάσιγκτον - Σεούλ προκαλεί τις αντιδράσεις της Πιονγιάνγκ η οποία τις εκλαμβάνει ως επίδειξη ισχύος σε βάρος της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ