Σάββατο 25 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΣ
Βγαίνουν τα «μαχαίρια» των ανταγωνιστών

ΝΤΑΒΟΣ.-- Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του 44ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, εκεί όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνονται οι μεγαλοκαπιταλιστές, οι εκπρόσωποί τους και τα πολιτικά στελέχη όπου Γης που υπηρετούν το κεφάλαιο, ως ηγέτες κρατών ή εκπρόσωποι διακρατικών καπιταλιστικών ενώσεων ή οργανισμών. Υπό το γενικό τίτλο «Ξανασχεδιάζοντας τον κόσμο» προσπαθούν να βρουν «γιατρικό» για τη συντονισμένη καπιταλιστική κρίση και κάνουν προτάσεις μετριασμού των διαφορών και αντιπαραθέσεων, όπως αυτές είναι συνυφασμένες με την ίδια τη φύση του μονοπωλιακού καπιταλισμού, δηλαδή του ιμπεριαλισμού, που παρά τους προσωρινούς συμβιβασμούς το στοιχείο του ανταγωνισμού και της αλληλοφαγωμάρας είναι πάντα παρόν.

Κατά τη χτεσινή τρίτη ημέρα υπήρξαν παρεμβάσεις για ποικιλία θεμάτων, ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι ξεχώρισε η ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, που κεντρικός της άξονας ήταν η ανάγκη να επιστρέψουν οι δυτικές επιχειρήσεις στις χώρες που έχουν τη βάση τους, εγκαταλείποντας τις αγορές της Ασίας. Οπως ισχυρίστηκε, αυτό θα ανανεώσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες και θα γυρίσουν σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ δεν παρέλειψε να επικροτήσει τη διαχείριση στις ΗΠΑ, με τις οποίες φυσικά η Βρετανία έχει προνομιακές σχέσεις.

Ταυτόχρονα ο Κάμερον ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στο ζήτημα των εμποδίων που βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εκμετάλλευση και την εμπορία σχιστολιθικού φυσικού αερίου. Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Η προοπτική των φτηνών και προβλέψιμων πηγών Ενέργειας μπορεί να προσελκύσει τον επαναπατρισμό εταιρειών, που θα φέρουν πίσω θέσεις εργασίας οι οποίες μεταφέρθηκαν στις αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις της Ασίας». Μάλιστα, είπε, «αυτό που αναζωογόνησε το μετασχηματισμό της οικονομίας των ΗΠΑ στην ΕΕ μπορεί να υπονομευτεί, αν αυτή επιμείνει σε αχρείαστες νέες ρυθμίσεις».

Δεν παρέλειψε επίσης να κατηγορήσει την Κομισιόν ότι είναι διστακτική στο «να απελευθερώσει την αγορά από ρυθμίσεις που της προκαλούν ζημιά», ενώ έθεσε και στο τραπέζι τη σχέση της Βρετανίας (που δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης) με την ίδια την ΕΕ, με δεδομένο ότι υπάρχουν σχεδιασμοί για πραγματοποίηση το 2017 δημοψηφίσματος στη Βρετανία για το μέλλον της στην ΕΕ.

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μία επιτυχή επαναδιαπραγμάτευση και ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα», δήλωσε στους συμμετέχοντες στο Φόρουμ, αναφερόμενος στο σχέδιό του για αναμόρφωση των δεσμών που συνδέουν Μεγάλη Βρετανία και ΕΕ πριν την προκήρυξη δημοψηφίσματος, στο οποίο οι Βρετανοί θα λάβουν την τελική απόφαση και κατέληξε πως «είμαι πεπεισμένος ότι είναι εφικτό, δυνατό και μπορούμε να το κερδίσουμε. Παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας σε μια αναμορφωμένη Ευρωπαϊκή Ενωση».

Οι σχεδιασμοί βέβαια αυτοί έχουν σχέση με τη διαπάλη που υπάρχει στην αστική τάξη της Βρετανίας σχετικά με το αν είναι συμφέρουσα η παραμονή της χώρας στην Ευρωένωση ή όχι. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αυτό που χρειάζεται η ΕΕ είναι μια «πρακτική, συντηρητική κοινή λογική», που ισχυρίστηκε ότι «θα κάνει τους ανθρώπους να δουλεύουν και όχι να διεκδικούν προνόμια».

Παρέμβαση έκανε και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ, που ως προεδρεύων της ομάδας G-20 υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει το ελεύθερο εμπόριο και κάλεσε να αρθούν τα μέτρα προστατευτισμού που ισχύουν στο διεθνές εμπόριο. «Κάθε χώρα θα πρέπει να δεσμευτεί να ανοίξει το εμπόριο μέσω μονομερών, διμερών ή πολυμερών δράσεων και μέσω των εγχώριων μεταρρυθμίσεων για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να συμμετάσχουν περισσότερο».

Τοποθετήσεις σε ειδικές συζητήσεις έκαναν χτες επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις προοπτικές της νέας γερμανικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Τζ. Λιου, αξιωματούχοι από τα υπουργεία Εμπορίου των ΗΠΑ, της Κίνας, εκπρόσωποι τραπεζών, ενώ αναμενόταν να μιλήσει και η Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, για τις προοπτικές της βραζιλιάνικης οικονομίας και να απευθύνει προτάσεις σε μονοπωλιακούς ομίλους για μπίζνες στη χώρα της. Στο θέρετρο του Νταβός επίσης έφτασε χτες το απόγευμα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ. Κέρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ