Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ανεβαίνουν πάλι οι τόνοι

Συνεχίζονται οι βομβιστικές επιθέσεις αντικαθεστωτικών στη Δαμασκό
Συνεχίζονται οι βομβιστικές επιθέσεις αντικαθεστωτικών στη Δαμασκό
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες λεκτικές επιθέσεις κατά της συριακής ηγεσίας εξαπέλυσαν χτες περιφερειακές δυνάμεις που έχουν ταχθεί στο πλευρό των αντικαθεστωτικών καλλιεργώντας και πάλι «πολεμικό κλίμα» και υποσκάπτοντας, ουσιαστικά, ακόμη και τους στοιχειώδεις ελιγμούς που επιχειρεί ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, προκειμένου να ισορροπήσει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις που εκδηλώνονται στη Συρία με θύμα το συριακό λαό. Ο σεΐκ Χαμάντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι, πρωθυπουργός του Κατάρ, το οποίο απροκάλυπτα στηρίζει παντοιοτρόπως τους αντικαθεστωτικούς, κατηγόρησε τη συριακή ηγεσία ότι «διεξάγει πόλεμο εξόντωσης κατά του συριακού λαού» και αμφισβήτησε την εκτίμηση του Μπραχίμι ότι υπάρχει περιθώριο πολιτικής λύσης, αν και στο τέλος έσπευσε, προφανώς για τυπικούς λόγους, να δηλώσει ότι «στηρίζει τις προσπάθειές του».

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν έχει νόημα ο διάλογος με ένα καθεστώς που συνεχίζει να σφαγιάζει το λαό του ακόμη και την περίοδο του Αΐντ αλ Ανχτα». Εντονα αντέδρασε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας ότι οι δηλώσεις Νταβούτογλου «επιβεβαιώνουν την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να σύρει τον τουρκικό λαό σε πολιτικές που δεν έχουν πια την έγκριση και τη συναίνεσή του και έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα τόσο του συριακού όσο και του τουρκικού λαού».

Αποφασισμένος να επιμείνει στις προσπάθειες εκεχειρίας και πολιτικής λύσης εμφανίστηκε από το Πεκίνο, όπου έφτασε χτες προκειμένου να συναντηθεί με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, ο Λακχντάρ Μπραχίμι, προερχόμενος από τη Μόσχα. Ο Μπραχίμι δε διευκρίνισε αν έχει εναλλακτικό σχέδιο, ενόψει της προγραμματισμένης ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις αρχές Νοέμβρη.

Εντός Συρίας, πάντως, αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί κατάρρευση της εκεχειρίας, οι συγκρούσεις κλιμακώνονται. Χτες, το πρακτορείο ΣΑΝΑ μετέδωσε ότι δολοφονήθηκε στη βόρεια Δαμασκό ο πτέραρχος Αμπντάλα Μαχμούντ αλ Χαλίντι, σημαίνον στέλεχος της πολεμικής αεροπορίας. Την ευθύνη ανέλαβε τμήμα του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Αντικαθεστωτικές πηγές ανέφεραν ότι για πρώτη φορά βομβαρδίστηκε από καταδιωκτικό - βομβαρδιστικό συνοικία της Δαμασκού - η Τζομπάρ - ενώ σκληρότατες μάχες σημειώνονται σε Χαλέπι, Μάαρετ αλ Νουμάν και στα περίχωρα της Χομς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ