Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΚΛΩΝΑΣ ΣΑΝΤΙ
«Βιβλική» πολύνεκρη καταστροφή

Η θάλασσα κάλυψε τα πάντα
Η θάλασσα κάλυψε τα πάντα
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σε κατάσταση «μεγάλης καταστροφής» κήρυξε την πόλη της Νέας Υόρκης ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που από την νύχτα της Δευτέρας έχει μετατραπεί σε απέραντη λίμνη, εξαιτίας της καταστροφικής δύναμης του κυκλώνα Σάντι. Συνολικά, σύμφωνα με τα δίκτυα ABC και CBS, 35 άνθρωποι φέρεται να έχουν χάσει τη ζωή τους σε εννέα ανατολικές και βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, από τη Βόρεια και Νότια Καρολίνα έως το Μέιν. Επίσης 7,8 εκατομμύρια σπίτια παρέμεναν μέχρι χτες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τεράστιες είναι οι ζημιές σε υποδομές. Το πραγματικό πρόσωπο της καταστροφής δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά είναι δεδομένο ότι το κόστος θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, ένα κόστος που θα είναι δυσβάσταχτο εν μέσω βαθιάς κρίσης.

Τα πλήγματα του κυκλώνα Σάντι στην πόλη της Νέας Υόρκης, την πιο «σημαντική» για το παγκόσμιο κεφάλαιο αμερικανική μεγαλούπολη, ήταν πολλαπλά. Χωρίς συγκοινωνίες από την Κυριακή το βράδυ, με το νότιο τμήμα του Μανχάταν μετά από εντολή του δημάρχου Μάικλ Μπλούμπεργκ να έχει εκκενωθεί - πάνω από 370.000 άνθρωποι - από το πρωί της Δευτέρας. Το βράδυ της Δευτέρας, οι δρόμοι είχαν πλημμυρίσει όχι τόσο εξαιτίας της βροχόπτωσης, αλλά κυρίως γιατί εξαιτίας του κυκλώνα η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε κατά 4 μέτρα συντρίβοντας και το προηγούμενο ρεκόρ κατά ένα μέτρο. Εκτός των δρόμων, πλημμύρισαν τα τούνελ, αλλά και ο κεντρικός υποσταθμός της ηλεκτρικής εταιρείας Con Edison, που είχε ως αποτέλεσμα το μπλακ άουτ στο νότιο Μανχάταν.

Τεράστιες και πρωτοφανείς είναι οι ζημιές στο μετρό της πόλης. Οπου υποχωρούσαν χτες τα νερά αποκάλυπταν μία «κινηματογραφική εικόνα», όπως βάρκες στους δρόμους στα βόρεια προάστια της πόλης, ένα τάνκερ-υδροφόρα μήκους 50 μέτρων στους δρόμους του Στέιτεν Αϊλαντ, (μία από τις πέντε κομητείες που συνιστούν την πόλη της Νέας Υόρκης). Ανυπολόγιστες ζημιές και στο Κουίνς ειδικά στην περιοχή Μπριζ Πόιντ, όπου ο κυκλώνας προκάλεσε πυρκαγιά σε σπίτι που εξαπλώθηκε σε άλλα πενήντα που παρά τη βροχή και τις πλημμύρες καταστράφηκαν εντελώς. Ενδεικτικό είναι ότι το χρηματιστήριο παρέμενε και χτες κλειστό, για πρώτη φορά για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα από τη χιονοθύελλα του 1888, ενώ ούτε τα αεροδρόμια δεν έχουν ανοίξει και συνολικά έχουν ακυρωθεί από τη Δευτέρα πάνω από 15.000 πτήσεις.

Σφοδρότατα χτυπήθηκε το Νιου Τζέρσεϊ, όπου υπάρχουν μονοκατοικίες. Μετά από διαταγή, διακόπηκε και η λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρια Σάλεμ 1, που βρίσκεται στην περιοχή, όταν τέσσερις από τις έξι αντλίες κυκλοφορίας νερού έπαψαν να λειτουργούν. Συνολικά, διακόπηκε η λειτουργία τριών πυρηνικών αντιδραστήρων στο βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, ενώ διατάχθηκε και η μείωση της παραγωγής σε ακόμη δύο, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, κυρίως στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ