Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Πολεμικό κλίμα» και αλλεπάλληλες επαφές

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα φαίνεται ότι ήταν το βασικό θέμα συζήτησης ανάμεσα στον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον αρχηγό του αμερικανικού ΓΕΣ, στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσεϊ, ο οποίος έφτασε στο Ισραήλ αργά την Κυριακή για να επιβλέψει τη διεξαγωγή των μεγαλύτερων, μέχρι σήμερα, κοινών ισραηλινο-αμερικανικών ασκήσεων αεράμυνας. Ο Πέρες, εμμέσως αλλά σαφώς, επέμεινε στην καλλιέργεια «πολεμικού κλίματος» εκτιμώντας ότι «οι κυρώσεις κατά του Ιράν αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς», αλλά συμπληρώνοντας ότι «τα στρατιωτικά μέσα παραμένουν επί τάπητος ως επιλογή, αν και κανείς δεν θέλει να αρχίσει από αυτά».

Ο Ντέμπσεϊ επρόκειτο σήμερα να συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπένι Γκαντζ, προκειμένου να συζητήσουν «πλευρές της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας». Την ίδια ώρα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, και η εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, από το Σαράγεβο όπου περιόδευσαν μαζί, δήλωναν αποφασισμένες να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

Το ίδιο θέμα, καθώς και τις εξελίξεις στη Συρία εκτιμάται ότι επρόκειτο να συζητήσει και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ, που έφτασε χτες στο Λονδίνο για επαφές με τον ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ και τον αρχηγό του βρετανικού ΓΕΣ σερ Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, τον υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ και το σύμβουλο εθνικής ασφαλείας σερ Νάιτζελ Κιμ Ντάροτς.

Ο Ιρανός πρόεδρος, από την πλευρά του, επαναλάμβανε, χτες, ότι ο ιρανικός στρατός, όλα του τα σώματα, είναι ικανός να «προστατεύσει τον Περσικό Κόλπο από την αστάθεια και την έλλειψη ασφάλειας που συνήθως έχει προκληθεί, και στο παρελθόν, από παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων».

  • Ο εκπρόσωπος του σουδανικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε χτες ότι το Ιράν έχει οποιαδήποτε σύνδεση με την καταστρεπτική έκρηξη που εκδηλώθηκε την περασμένη βδομάδα σε πολεμική βιομηχανία σε προάστιο του Χαρτούμ, προτού καν συμπληρωθεί 24ωρο από την άφιξη δύο ιρανικών πολεμικών πλοίων σε σουδανικό λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα. «Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει αυτό που είναι γνωστό τοις πάσι: Το Ιράν δεν χρειάζεται να κατασκευάσει όπλα στο Σουδάν, είτε για το ίδιο, είτε για τους συμμάχους του» συμπλήρωσε ο Σουδανός αξιωματούχος. Σε μια παράλληλη εξέλιξη οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι όπως ο Αμος Γκίλαντ, ανώτατο στέλεχος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, απέρριπτε τις αιτιάσεις του Σουδάν πως το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την έκρηξη στο εργοστάσιο όπλων στο Χαρτούμ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2022-01-14 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι «συμφωνίες του Αβραάμ»... (2021-01-08 00:00:00.0)
Σιγήν ιχθύος για την άσκηση (2008-06-21 00:00:00.0)
«Θα πλήξουμε το Ιράν, αν...» (2008-06-07 00:00:00.0)
Πρώτες συνομιλίες και πρώτες τριβές (2006-03-11 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο των συνομιλιών οι σχέσεις με το Ισραήλ (1999-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ