Σάββατο 7 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
«Θα πλήξουμε το Ιράν, αν... »

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Αν το Ιράν δε σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, το Ισραήλ θα εξαπολύσει επίθεση κατά των πυρηνικών του εγκαταστάσεων». Την απειλή αυτή εκτόξευσε, χτες, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης και υπουργός Μεταφορών, Σαούλ Μοφάζ.

Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονότ», ο Μοφάζ (πρώην αρχηγός ΓΕΣ και πρώην υπουργός Αμυνας) διατύπωσε πολύ πιο ανοιχτές απειλές κατά του Ιράν, από ό,τι πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Ολμέρτ στην Ουάσιγκτον, όταν δήλωνε ότι «το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πρέπει να σταματήσει με κάθε τρόπο». Ο Μοφάζ μίλησε σαφώς για στρατιωτική επίθεση εφόσον δεν τερματιστεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και εκτίμησε ότι, όπως φαίνεται, οι διεθνείς κυρώσεις δεν αποδίδουν αποτελέσματα.

Διευκρίνισε, δε, ότι μια τέτοια κίνηση δεν πρόκειται ποτέ να γίνει χωρίς την ενημέρωση, την έγκριση και την υποστήριξη των ΗΠΑ. Τέλος, παραποιώντας μια προσφιλή φράση του Ιρανού Προέδρου τόνισε ότι «ο Αχμαντινετζάντ θα εξαφανιστεί πολύ πριν εξαφανιστεί το Ισραήλ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει σχετικό προηγούμενο. Το 1981, το Ισραήλ είχε πλήξει αεροπορικώς ημιτελείς πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ. Πάντως, Ισραηλινοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι «υψηλοί τόνοι» από τον Μοφάζ είχαν, επί της ουσίας, ως πραγματικό στόχο τον Εχούντ Ολμέρτ, καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εποφθαλμιά την πρωθυπουργία μέσα από εσωκομματικές διεργασίες του «Καντίμα» και έχει, ήδη, ξεκινήσει σχετική εκστρατεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ