Σάββατο 7 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Και πάλι απειλή ολικής εισβολής στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Πολύ πιθανότερη από ό,τι πριν από λίγο καιρό είναι μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λωρίδας της Γάζας, διαμήνυσε, χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Εχούντ Ολμέρτ υποστήριξε ότι η αδιαλλαξία και διαρκής «επιθετικότητα» της «Χαμάς», που στοιχίζει «σε ζωές Ισραηλινών πολιτών», δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Αργά χθες επρόκειτο να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, προκειμένου να εξετάσει τα υπέρ και τα κατά μιας ενδεχόμενης γενικευμένης εισβολής.

Προς το παρόν, πάντως, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε την τακτική των επιδρομών, από αέρος και εδάφους. Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, σε αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Γάζα, στην πόλη Μπέιτ Λαχίγια, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι πολίτες, αν και ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι στόχευσε «μαχητές που εκτοξεύουν ρουκέτες».

Λίγο αργότερα, ισραηλινά τανκς και εκσκαφείς εισέβαλαν, προσωρινά, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας όπου σκότωσαν έναν ένοπλο της «Χαμάς» και τραυμάτισαν άλλους δύο, και πάλι με το πρόσχημα των ρουκετών. Από την άλλη, εκτοξεύτηκαν έξι ρουκέτες, η μία από τις οποίες προκάλεσε υλικές ζημιές στην πόλη Σντερότ.

Την ίδια ώρα, στο μεθοριακό φυλάκιο της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν κατά του συνεχιζόμενου φονικού αποκλεισμού και προσπάθησαν να ανοίξουν, διά της βίας τη συνοριακή γραμμή, πριν απωθηθούν από την αστυνομία της «Χαμάς». Στην αιγυπτιακή πλευρά έχουν συγκεντρωθεί αρκετές δυνάμεις καταστολής και ειδικές δυνάμεις, ενώ κατά μήκος των υπολοίπων συνόρων της Γάζας παραμένουν ενισχυμένες οι ισραηλινές δυνάμεις.

Ενταση, όμως, επικράτησε και στη Δυτική Οχθη. Οπως κάθε Παρασκευή, έτσι και χθες, χιλιάδες Παλαιστίνιοι, αλλά και ξένοι φιλειρηνιστές (συμπεριλαμβανομένων Ισραηλινών) διαδήλωσαν στην περίμετρο της πόλης Μπι' ιλίν, ενάντια στην ανέγερση του διαχωριστικού τείχους. Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε βροχή από δακρυγόνα για να διαλύσει τη διαδήλωση, με αποτέλεσμα να έχουν αναπνευστικά προβλήματα αρκετοί διαδηλωτές, αλλά και να τραυματιστεί ένας Ιταλός δικαστής, γεγονός που οδήγησε και στη δημοσιοποίηση των επεισοδίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ