Σάββατο 7 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις αλληλεγγύης

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο Καναδά
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο Καναδά
ΑΒΑΝΑ.--

Σημαντικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόσφατη επικύρωση 11ου Εφετείου της Ατλάντα των βαριών ποινών που έχουν επιβληθεί στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές, οι οποίοι συμπληρώνουν 10 χρόνια φυλάκισης στις ΗΠΑ, επειδή ξεσκέπασαν επιθετικές ενέργειες αντικουβανικών ομάδων που δρουν ανενόχλητα στο Μαϊάμι.

Αμεση ήταν η αντίδραση μαζικών και κοινωνικών οργανώσεων που αυτές τις μέρες πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες σε πολλές χώρες του πλανήτη, μεταξύ άλλων σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Ουάσιγκτον, Μαϊάμι, Λος Αντζελες, Σικάγο, Ντιτρόιτ, Βοστόνη, Σιάτλ), του Καναδά, της Βρετανίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, του Περού κ.α. Οι οργανώσεις ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Εθνικής Επιτροπής για την Απελευθέρωση των Πέντε που ζητά την άμεση δραστηριοποίηση και την καταδίκη της συγκεκριμένης απόφασης σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση και τονίζοντας ότι μόνο η διεθνής αλληλεγγύη μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση των «5». Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως για άλλη μια φορά είναι φανερός ο κυνισμός της κυβέρνησης των ΗΠΑ που επιχειρεί ταυτόχρονα να απαλλάξει από όλες τις κατηγορίες τον εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας καταδίκασε την απόφαση του Εφετείου και τόνισε ότι ο αγώνας για την απελευθέρωση των «5» σημαίνει αγώνας για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας και την πραγματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Τέλος, από τη φυλακή όπου βρίσκεται ο Χεράρδο Ερνάντες - ένας από τους «5» - τόνισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν τον εκπλήσσει, καθώς πρόκειται για το ίδιο νομικό σύστημα που κρατά φυλακισμένους για δεκαετίες και άλλους πολιτικούς κρατούμενους. «Θα εκτίσουμε όσο χρόνο χρειάζεται, 30 χρόνια, 40, οτιδήποτε, αρκεί να υπάρχει έστω και ένας από εσάς εκεί έξω που αντιστέκεται, εμείς θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε, μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη», τόνισε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ