Σάββατο 15 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΝ
Στο επίκεντρο των συνομιλιών οι σχέσεις με το Ισραήλ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Πολύωρη συνάντηση με ηγέτες παλαιστινιακών οργανώσεων που αντιτίθενται στην ισραηλινο - παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία" είχε, χτες, στη συριακή πρωτεύουσα, ο Ιρανός Πρόεδρος Μωχάμαντ Κχαταμί, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Συρία.

"Ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού για την απελευθέρωση της πατρίδας του θα στεφθεί με επιτυχία και θα δικαιωθούν όσοι συνεχίζουν να μάχονται για αυτόν τον σκοπό" δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ιρανός Πρόεδρος μετά τις μακροσκελείς συζητήσεις που είχε στο κτίριο της ιρανικής πρεσβείας. Ο Κχαταμί επανέλαβε την πάγια θέση του Ιράν κατά της απόφασης της Παλαιστινιακής Αρχής να διαπραγματευτεί με το Ισραήλ και υπογράμμισε ότι "όσοι επέλεξαν το δρόμο των συνομιλιών με τους Σιωνιστές, θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες".

Στη συνάντηση πήραν μέρος ο εκπρόσωπος της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης "Χαμάς" στην Ιορδανία Κχαλέντ Μασχάαλ, ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης "Τζιχάντ" Ραμαντάν Αμπντουλάχ, ο ηγέτης του "Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση" Αχμέντ Τζιμπρίλ και ο ηγέτης του "Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" Τζορτζ Χαμπάς. Ο Ιρανός Πρόεδρος επρόκειτο να συναντηθεί, χτες αργά το απόγευμα, και με αντιπροσωπεία της λιβανικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον εκπρόσωπο του λιβανικού κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι. Στη συνέχεια, επρόκειτο να συναντηθεί με τον ηγέτη της σιιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης "Χεζμπολάχ" Σέικ Χασάν Νασράλαχ.

Ανάμεσα σε αυτές τις συναντήσεις, ο Κχαταμί επρόκειτο να έχει και έναν τρίτο γύρο συνομιλιών με τον Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ Αλ Ασαντ, με τον οποίο συναντήθηκε, επί πολλή ώρα, δύο φορές την Πέμπτη. Στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο ανδρών κυριαρχούσε το θέμα της ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και της διπλωματικής τους συνεργασίας σχετικά με τις ισραηλινο - αραβικές σχέσεις. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι οι δύο χώρες έχουν πολύ καλές σχέσεις και η Δαμασκός είχε στηρίξει σθεναρά το Ιράν κατά τη διάρκεια του οκταετούς πολέμου με το Ιράκ.

Μετά τη Συρία, ο Ιρανός Πρόεδρος αναμένεται να μεταβεί, επίσης, στο Κατάρ και στη Σαουδική Αραβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ