Σάββατο 15 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Η Κίνα αποκαλύπτει διπλωματικές αμερικανικές... πονηριές

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τις τελευταίες μέρες έχουν έντονα το χαρακτήρα μίας σκληρής μάχης στο πεδίο της διπλωματίας, με βασικούς αντίπαλους τις ΗΠΑ και την Κίνα. Οι πρώτες, επιχείρησαν να "νομιμοποιήσουν" το χαρακτήρα των ΝΑΤΟικών επιδρομών, να κλείσουν "ανοιχτά παράθυρα" που θα μπορούσαν στο μέλλον να τις στήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την ευθύνη του βομβαρδισμού της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι και να περάσουν έμμεσα - αλλά ανεπιτυχώς! - μία φόρμουλα για το μελλοντικό χαρακτήρα και το βασικό σχεδιασμό των "πολιτικών λύσεων" στη Γιουγκοσλαβία μέσω του "Δούρειου Ιππου" που λέγεται "ανακοίνωση γενικών αρχών της Ομάδας των Οκτώ". Η Κίνα, με διπλωματική μαεστρία και επιδέξιους ελιγμούς, φάνηκε να κερδίζει τη μάχη στα σημεία. Ομως, η αντιπαράθεση των δύο πλευρών στην έδρα του ΟΗΕ φαίνεται πως θα έχει "μέλλον", ακόμη και εάν μετά από κάποιους "συμβιβασμούς" λεπτών ισορροπιών βρουν λύση τα δύο διαφιλονικούμενα ζητήματα: Αφ' ενός, η έκδοση ανακοίνωσης για το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας, αφ' ετέρου, η ψήφιση προσχεδίου απόφασης για την ανθρωπιστική βοήθεια στο Κόσσοβο.

Τα "διπλωματικά" ξίφη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα διασταυρώθηκαν αρκετές φορές.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, μετά από την αποτυχία κατάληξης σε κάποια συμφωνία στη συνεδρίαση της προπερασμένης νύχτας, συζήτησε το πρωί δύο κείμενα, δηλαδή την ανακοίνωση για το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι και το κείμενο που προώθησε η Γκάμπια για την ανθρωπιστική βοήθεια στο Κόσσοβο.

Η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του ΣΑ, έχει τις τελευταίες μέρες καταστήσει σαφές πως για την έκδοση οποιασδήποτε απόφασης του ΟΗΕ για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία στο Κόσσοβο προαπαιτείται η άμεση παύση των ΝΑΤΟικών επιδρομών. Η Κίνα από την αρχή είχε κυκλοφορήσει κείμενο σε σχέση με την καταδίκη του βομβαρδισμού της πρεσβείας της στο Βελιγράδι, με τη σημείωση πως "τα μέλη του ΣΑ θλίβονται πολύ για το βομβαρδισμό".

Το μόνο σημείο στο οποίο "υποχώρησε" το Πεκίνο ήταν να αφαιρέσει την αρχική αναφορά "σε βομβαρδισμό που ουσιαστικά συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ως εκ τούτου απαιτείται η διενέργεια έρευνας από τα Ηνωμένα Εθνη". Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως στο τελικό κείμενο η Κίνα εμφανίζεται να συγκαταβαίνει σε μία φράση που αναφέρεται "στην έναρξη έρευνας από το ΝΑΤΟ με την προσδοκία των αποτελεσμάτων".

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους επιχείρησαν να ωραιοποιήσουν τη λέξη "θλίβονται" σε "λυπούνται" ή "εκφράζουν ανησυχία". Ωστόσο, ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ φαίνεται πως αναγκάστηκε να εγκαταλείψει αυτή την απαίτηση, σύμφωνα με δήλωση ανώνυμου διπλωματικού αξιωματούχου της αποστολής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη. Το ίδιο λέγεται πως αναγκάστηκε να κάνει και για το χαρακτηρισμό του βομβαρδισμού σε "λάθος"!

Αυτό το πέτυχε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Κιν Χουασούν, που τόνισε πως το Πεκίνο δεν μπορεί να αναγνωρίσει το βομβαρδισμό της πρεσβείας σαν "λάθος", μιας που ακόμη δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας. Επέμεινε μάλιστα πως το Πεκίνο έκανε ήδη σημαντικές αλλαγές, τονίζοντας πως η κινεζική κυβέρνηση "θα ήταν σοκαρισμένη" εάν δε γίνει αποδεχτό το ρήμα "θρηνώ" στην ανακοίνωση του ΣΑ για το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στις 7 Μάη από το ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα ΕΘνη, Σεργκέι Λαβρόφ,υποστήριξε ενθέρμως την κινεζική εκδοχή για την παραπάνω ανακοίνωση, λέγοντας πως είναι "αδύνατον να χαρακτηριστεί ο βομβαρδισμός σαν σφάλμα όταν ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα"! "Η Κίνα πρέπει να πάρει δικαιοσύνη από το Συμβούλιο Ασφαλείας" τόνισε ο Λαβρόφ, εκφράζοντας την ελπίδα για την κατά το Πεκίνο έκδοση της σχετικής ανακοίνωσης του ΣΑ.

Οσον αφορά δε, την έκδοση ανακοίνωσης που προωθούσε ο πρεσβευτής της Γκαμπόν, που αυτή την περίοδο προεδρεύει του ΣΑ, το Πεκίνο απαίτησε την εξαίρεση φράσης που ζητούσε την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κόσσοβο εντός του πλαισίου των γενικών αρχών της "Ομάδας των Οκτώ" με το αυτονόητο επιχείρημα πως οι γενικές αρχές αυτής της ομάδας δε συζητήθηκαν στα Ηνωμένα ΕΘνη. Η νέα φράση σ' αυτό την ανακοίνωση περί ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κοσσυφοπέδιο αναφέρει "πως η ανθρωπιστική κατάσταση θα επιδεινωθεί εν απουσία μίας πολιτικής λύσης για την κρίση"! Οσο για τη φράση που παρέπεμπε στις αρχές της "Ομάδας των Οκτώ", αυτή λέγεται πως αντικαταστάθηκε από άλλη που αναφέρει πως "όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές πρέπει να εργαστούν προς την κατεύθυνση εξεύρεσης πολιτικής λύσης", ζητώντας να γίνει "άμεση παύση όλων των στρατιωτικών δράσεων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαράδεκτες οι εξηγήσεις του ΝΑΤΟ (1999-06-18 00:00:00.0)
Εν αναμονή εξελίξεων το Συμβούλιο Ασφαλείας... (1999-06-10 00:00:00.0)
(Ξανά)ζητά επίμονα την παύση των βομβαρδισμών! (1999-05-19 00:00:00.0)
Κινεζική διπλωματία στη ΝΑΤΟική κτηνωδία (1999-05-16 00:00:00.0)
"Εσκεμμένος" ο βομβαρδισμός της πρεσβείας (1999-05-11 00:00:00.0)
Βομβάρδισαν εν ψυχρώ την κινεζική πρεσβεία (1999-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ