Σάββατο 15 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Λι Πενγκ: "Δεν κάνουμε παζάρια με τις αρχές μας! "

Ο Λι Πενγκ αποστόμωσε όσους διατείνονται πως το Πεκίνο αντιδρά στο βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας για να επισπεύσει την είσοδο της χώρας στον ΠΟΕ

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

"Ακουσα ορισμένους στο εξωτερικό να λένε πως ο στόχος της Κίνας δεν είναι η τιμωρία των υπευθύνων του βομβαρδισμού (της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι) αλλά η ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου... Αυτοί που εκφράζουν τέτοιες απόψεις περιφρονούν τους Κινέζους. Η Κίνα δεν εμπορεύεται τις αρχές της!". Μ' αυτή τη σαφή - και σκληρή... - δήλωση ο Λι Πενγκ,υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΚΚ, επιχείρησε να "αποστομώσει" τις φήμες περί σινικών... "παζαριών" με αντίτιμο την είσοδο του Πεκίνου στους κόλπους του ΠΟΕ. Την την ίδια ώρα που ΗΠΑ και Κίνα διασταυρώνουν τα "ξίφη" τους, κυρίως στο πεδίο της διπλωματίας, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Μπιλ Κλίντον και τον Κινέζο Πρόεδρο Ζιάνγκ Ζεμίν.

Ο Λι Πενγκ εξαπέλυσε λεκτική επίθεση κατά των ΗΠΑ τονίζοντας ότι ο βομβαρδισμός της κινεζικής πρεσβείας δείχνει "την υποκρισία τους όταν υπεραμύνονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Πάντως, λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Κίνας Ζου Ροντζί και ο Πρόεδρος Ζιάνγκ Ζεμίν είχαν αναφερθεί στη διατήρηση της πολιτικής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ο Τζο Λόκχαρντ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αναφέρθηκε στην 30λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία Κλίντον - Ζεμίν χαρακτηρίζοντάς την "εποικοδομητική". Ανέφερε πως ο Κλίντον εξέφρασε τα "ειλικρινή του συλλυπητήρια" στον Κινέζο ομόλογό του, σχετικά με "το τραγικό δυστύχημα της περασμένης βδομάδας".

Ομως, η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα σε Κλίντον και Ζεμίν δεν έγινε παρά μετά από ορισμένες ενέργειες του πρώτου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τουΕθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Λίβι, προ της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών, ο Κλίντον είχε σύντομη συνάντηση με τον πρέσβη της Κίνας Λι Ζαοζίνγκ και υπέγραψε σε ειδικό βιβλίο συλλυπητηρίων για να εκφράσει τη λύπη του για το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας.Ο Λίβι είπε πως η Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε το Πεκίνο πως θα διενεργήσουν ενδελεχή έρευνα και θα πληροφορήσουν τον κινεζικό λαό για τα αποτελέσματα. Μόνον μετά απ' αυτή την εξέλιξη, ο Κινέζος Πρόεδρος δέχτηκε να ακροαστεί τηλεφωνικώς τον ομόλογό του από τις ΗΠΑ...

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ήραν την ταξιδιωτική οδηγία κατά της Κίνας, θεωρώντας ότι η ασιατική χώρα είναι και πάλι ασφαλής για Αμερικανούς επισκέπτες, μετά τη λήξη των αντιαμερικανικών και αντιΝΑΤΟικών διαδηλώσεων της περασμένης βδομάδας.

Σημαντική εξέλιξη εκδηλώθηκε χτες στη Γερουσία των ΗΠΑ όταν 30 γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα (Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι) κάλεσαν την κυβέρνηση Κλίντον να μην προβάλλει εμπόδια στην είσοδο της Κίνας στον ΠΟΕ, επισημαίνοντας πως "παρά τα γεγονότα της περασμένης βδομάδας ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι κρίσιμο να εστιάσουμε την προσοχή μας σ' αυτό που είναι σημαντικό για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ"... Του "κινήματος" των 30 γερουσιαστών ηγείται ο Δημοκρατικός Μαξ Μπάουκους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ