Σάββατο 15 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Μεγαλειώδης διαδήλωση μεταλλεργατών

ΡΩΜΗ.-

Δεκάδες χιλιάδες απεργοί μεταλλεργάτες πραγματοποίησαν μεγαλειώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, χτες το πρωί, στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας, ζητώντας από την ιταλική κυβέρνηση να ασκήσει πιέσεις στους βιομηχάνους, προκειμένου να μειωθούν οι ώρες εργασίας και να αυξηθούν οι μισθοί τους.

Εντυπωσιακή ήταν η διαδήλωση των Ιταλών μεταλλεργατών, χτες στη Ρώμη, καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των συνδικάτων του κλάδου, η συμμετοχή ξεπέρασε τα 150.000 άτομα. Οι Πιέτρο Λαρίτζα και Σέρτζιο Κοφεράτι, επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων, τόνισαν ότι αν η κυβέρνηση δεν παρέμβει για να δοθεί ένα τέλος στη "σκληρή στάση" που τηρούν απέναντι στους εργαζομένους οι βιομήχανοι, τότε ανάλογες μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα παραλύσουν τη Ρώμη και όλη την Ιταλία. Ο κλάδος των μεταλλεργατών αριθμεί περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια εργαζομένους και είναι ο πολυπληθέστερος εργασιακός κλάδος με ενιαία συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Η πλειοψηφία των μεταλλεργατών απασχολείται σε ιδιωτικές βιομηχανίες, και κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία "Fiat".

Πριν από δύο χρόνια, μετά από ανάλογες διαδηλώσεις, η ιταλική κυβέρνηση είχε παρέμβει στη διαμάχη εργαζομένων και εργοδοτών και είχε πετύχει μισθολογική αύξηση. Η σύμβαση αυτή έληξε στις 31 Δεκέμβρη 1998 και οι Ιταλοί βιομήχανοι αρνούνται κατηγορηματικά να δεχτούν τα αιτήματα των μεταλλεργατών, υποστηρίζοντας ότι η ιταλική οικονομία "περνά δύσκολες ώρες" και για να διατηρηθεί ανταγωνιστική θα πρέπει να ακολουθηθεί μια "ιδιαίτερα σκληρή γραμμή" περικοπών και παγώματος μισθών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ