Σάββατο 15 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σήμερα ολοκληρώνεται η συζήτηση για την αποπομπή του Γιέλτσιν

Πολλές "προσωπικότητες" που είχαν καλεστεί από την Κρατική Δούμα για να παραβρεθούν ως μάρτυρες, προτίμησαν να απουσιάσουν. Μεταξύ τους και ο Μ. Γκορμπατσόφ. Ο αστικός Τύπος και η τηλεόραση υποβαθμίζουν το θέμα, τα δε κρατικά κανάλια, παραβιάζοντας απόφαση της Δούμας, δεν αναμεταδίδουν τη συζήτηση

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Η συζήτηση για την αποπομπή του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν επαναλήφθηκε χτες, για δεύτερη μέρα, στην Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) και σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση με τις παρεμβάσεις των επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών και Βουλευτικών Ομάδων και να πραγματοποιηθούν οι ψηφοφορίες για τις πέντε κατηγορίες. Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί να καταθέσουν εμπειρογνώμονες και μάρτυρες, μεταξύ τους ο πρώην Πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο πρώην πρόεδρος του (βομβαρδισμένου το 1993) Ανωτάτου Σοβιέτ της Ρωσίας Ρουσλάν Χασμπουλάτοφ, ο πρώην υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, "ήρωας" του πολέμου στην Τσετσενία Πάβελ Γκρατσόφ και άλλοι, οι οποίοι δεν είχαν τη γενναιότητα να παραστούν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών.

"Γιατί δεν ήρθε να καταθέσει ο Γκορμπατσόφ, αφού είναι ο υπεύθυνος για τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης;", διαμαρτυρήθηκε ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι. Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος "Σπίτι μας - η Ρωσία" Βλεντίμιρ Ριζκόφ εξέφρασε τη λύπη του για το ότι "τέτοια άτομα, όπως ο Ιβάν Ρίμπκιν, που ήταν πρόεδρος της Δούμας και συμμετείχε στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Σουμέικο, που ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή), ο Σ. Ιλιουμζίνοφ, ο Αλεξάντρ Ρουτσκόι, που συμμετείχαν στα γεγονότα του 1993 δεν παρέστησαν. Αυτό δυσκολεύει τη δουλιά και υποβαθμίζει τη συζήτησή μας στη Βουλή".

Επειδή ένας βουλευτής επισήμανε ότι πριν απ' όλα δεν παρέστησαν να καταθέσουν συνεργάτες του Γιέλτσιν, ο εκπρόσωπος του Προέδρου στη Δούμα Αλεξάντρ Κοτενκόφ είπε: "Δηλώνω επίσημα ότι σε κανέναν από τους συνεργάτες της εκτελεστικής εξουσίας και της προεδρικής διοίκησης, που έχουν κληθεί στη συνεδρίαση, δεν απαγορεύτηκε να παραστούν. Εχουν κληθεί ως ιδιώτες και οι ίδιοι αποφάσισαν. Συζητήσαμε ειδικά αυτό το ζήτημα".

Σχετικά με τα παραπάνω, ο πρόεδρος της Δούμας Γενάντι Σελεζνιόφ δήλωσε πάντως ότι "κλήθηκαν διάφορες προσωπικότητες, αλλά η Δούμα δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να παραστούν διά της βίας".

Δριμύτατες κατά του Γιέλτσιν ήταν οι παρεμβάσεις των αντιπροέδρων της Δούμας Σεργκέι Μπαμπούριν και Σβετλάνα Γκοριάτσεβα.

"Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιέλτσιν πρέπει να κατηγορηθεί για την εκ προμελέτης καταστροφή της Σοβιετικής Ενωσης, ότι ο Πρόεδρος Γιέλτσιν πρέπει να κατηγορηθεί για τη διενέργεια πραξικοπήματος το Σεπτέμβρη - Οκτώβρη 1993, ότι ο Πρόεδρος Γιέλτσιν πρέπει να κατηγορηθεί για την εκ προμελέτης καταστροφή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, την εξασθένηση της αμυντικής μας ικανότητας. Και, φυσικά, το κυριότερο, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιέλτσιν πρέπει να κατηγορηθεί για τη γενοκτονία του λαού του, την εξόντωση, τη φυσική εξόντωση των συμπατριωτών του, των συμπολιτών του, συμπεριλαμβανομένης και της Τσετσενίας. Η Τσετσενία είναι τόσο η εκδήλωση, όσο και το αποκορύφωμα αυτής της γενοκτονίας", υπογράμμισε ο Μπαμπούριν. Οπως είναι γνωστό, ο Μπαμπούριν ήταν ο μοναδικός βουλευτής του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ρωσίας που στις 12 Δεκέμβρη 1991 είχε αντιταχθεί στην επικύρωση των συμφωνιών του Μπελοβέζσκ. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μπαμπούριν τόνισε: "Οφείλουμε να κάνουμε το παν, ώστε αυτή η μεγάλη συμφορά για το λαό, όπως ο Μπορίς Νικολάγεβιτς Γιέλτσιν, να τελειώσει. Οσο πιο γρηγορότερα θα το κάνουμε αυτό, τόσο περισσότερες ανθρώπινες ζωές θα σώσουμε".

Η Σβετλάνα Γκοριάτσεβα (ΚΚΡΟ), η οποία ήταν το 1993 βουλευτής του βομβαρδισμένου Ανωτάτου Σοβιέτ, επέκρινε τον εκπρόσωπο του Γιέλτσιν στη Δούμα, Κοτενκόφ, για τα ψέματα και την παραχάραξη των γεγονότων εκείνης της περιόδου: "Ο κύριος Κοτενκόφ παρουσίασε εδώ αριθμούς ότι τάχα στον Λευκό Οίκο (Ανώτατο Σοβιέτ) μετά την επίθεση κατά των ανεπιθύμητων βουλευτών είχαν βρεθεί 643 όπλα και εκρηκτικά. Φτάνει! Καλύτερα να μετρούσατε τους νεκρούς και τραυματίες... Σας υπενθυμίζω, όμως, ότι 3-4 μέρες μετά τα αιματηρά γεγονότα ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Στεπανκόφ και ο εισαγγελέας της Μόσχας Πονομαριόφ μαζί με τους συνεργάτες τους είχαν ελέγξει το κτίριο. Στην έκθεση που συνέταξαν αναφέρουν ότι, εκτός από τα όπλα των φρουρών του Κοινοβουλίου, δε βρήκαν κανένα άλλο όπλο και ακόμα περισσότερο εκρηκτικά. Ντροπή να παραχαράσσετε τα γεγονότα!".

Πληροφοριακός αποκλεισμός

Οταν οι μελλοντικές γενιές της Ρωσίας θα μελετήσουν με βάση τον σημερινό ρωσικό Τύπο για τη συζήτηση στη Δούμα του θέματος της αποπομπής του Προέδρου Γιέλτσιν, θα θεωρήσουν ότι τίποτα το ιδιαίτερο δεν είχε συμβεί. Τη στιγμή που στη Δούμα διεξάγονται έντονες συζητήσεις, συγκρούονται διαφορετικές θέσεις, ο εντεταλμένος ρωσικός Τύπος κρύβει την ουσία των γεγονότων. Ολες οι αστικές εφημερίδες, εκτός από ορισμένες πληροφορίες για την πικετοφορία μπροστά στη Δούμα, γράφουν οτιδήποτε και τίποτα για τις κατηγορίες κατά του Γιέλτσιν. Για παράδειγμα, η εφημερίδα "Κομερσάντ" το σημαντικότερο που παρατήρησε είναι: "Ο εκπρόσωπος του Προέδρου, Αλεξάντρ Κοτενκόφ, εμφανίστηκε στο βήμα με αισιόδοξο ανοιχτόχρωμο γκρι κοστούμι, σε αντίθεση με τα πένθιμα - μαύρα ενδύματα του Φιλιμόνοφ και του Ιλιούχιν". Στην ουσία το καθεστώς έχει οργανώσει πληροφοριακό αποκλεισμό για τη διαδικασία της αποπομπής. Ο αστικός Τύπος παρουσιάζει αυτό το γεγονός σαν μια ενέργεια των "αμήχανων κομμουνιστών", οι οποίοι, φοβούμενοι τη διάλυση της Δούμας, απλώς αποφάσισαν να προφυλαχτούν και γι' αυτό θέλουν να αποπέμψουν τον Πρόεδρο. Αυτή η ιδέα καλλιεργείται στην κοινωνία. Παρότι η Δούμα είχε ψηφίσει υπέρ της απευθείας μετάδοσης από τη ραδιοτηλεόραση των συζητήσεων στη Δούμα, για να πληροφορηθούν πληρέστερα οι πολίτες, ακόμα και οι ραδιοτηλεοπτικές εταιρίες που ελέγχονται από το κράτος, απλώς αγνόησαν αυτή την απόφαση. Ο εντεταλμένος από το καθεστώς και τη Δύση Τύπος αποδεικνύει αυτές τις μέρες την αφοσίωσή του στα αφεντικά του και όχι στην αλήθεια. Σχετικά με τα παραπάνω, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση οι κομμουνιστές βουλευτές και οι σύμμαχοί τους, καθώς και οι βουλευτές του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος του Ζιρινόφσκι επέκριναν την έλλειψη απευθείας τηλεοπτικής κάλυψης των εργασιών της συνεδρίασης της Δούμας.

Δήλωση Σεργκέγεφ

Ο ασκών χρέη υπουργού Αμυνας στη Ρωσία, στρατάρχης Ιγκορ Σεργκέγεφ κατέστησε σαφές, στη διάρκεια επίσκεψής του σε στρατιωτική βάση στη Μόσχα, ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δε θα εμπλακούν στην παρούσα πολιτική κρίση στη χώρα. "Οι τομείς δραστηριότητας των ενόπλων δυνάμεων έχουν καθοριστεί από τον πρόεδρο και μέχρι τώρα δεν έχουν αλλάξει", τόνισε ο υπουργός. Σημειώνουμε ότι ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ υπαινίχθηκαν ότι ο Γιέλτσιν ενδέχεται να καταφύγει στη βία για να καταστείλει τη δράση της αντιπολίτευσης, σε περίπτωση που η Δούμα ταχθεί στην ψηφοφορία υπέρ της αποπομπής του και απορρίψει ταυτόχρονα την υποψηφιότητα του Σεργκέι Στεπάσιν για την πρωθυπουργία. Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Γιέλτσιν είναι τελείως αντίθετος με τις προτάσεις για διάλυση της Δούμας πριν από την κανονική λήξη της θητείας της. Χαρακτηριστική είναι όμως η δήλωση ανώτερου αξιωματούχου του Κρεμλίνου ότι αν ξεκινήσει η διαδικασία για την αποπομπή του Γιέλτσιν, τότε "η αντίδραση του Προέδρου μπορεί να είναι μη αναμενόμενη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ