Σάββατο 15 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η διπλωματία σε εξέλιξη αλλά θα αναθεωρηθεί το στρατιωτικό δόγμα...

ΜΟΣΧΑ - ΕΛΣΙΝΚΙ.-

Αν και η ρωσική διπλωματική πρωτοβουλία αποδίδει καρπούς και παρά το γεγονός πως η Μόσχα δεν έχει σχέδια για στρατιωτική εμπλοκή στη Γιουγκοσλαβία, θα πρέπει να αναθεωρηθεί το στρατιωτικό δόγμα της χώρας εξαιτίας των ΝΑΤΟικών επιδρομών. Αυτή η επισήμανση - προειδοποίηση έγινε χτες από τον εκτελώντα χρέη υπουργού Αμυνας της Ρωσίας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ.

Ο Σεργκέγιεφ ανακοίνωσε επίσης ότι προσεχώς η Ρωσία θα πραγματοποιήσει τα μεγαλύτερα χερσαία, εναέρια και θαλάσσια γυμνάσια των τελευταίων ετών, προσθέτοντας πως "δεν έχει ληφθεί προς το παρόν απόφαση για αύξηση της πολεμικής ετοιμότητας σε σχέση με τη βαλκανική κρίση"...

Στο πλαίσιο των "μεταρρυθμίσεων" στο στράτευμα, οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν μειωθεί σε περίπου 1,2 εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες, κυρίως επειδή η χώρα δεν μπορεί να διατηρεί περισσότερους. Οι παρατηρήσεις του Σεργκέγιεφ δε σχετίζονται με τα στρατεύματα του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία εμπειρογνώμονες σε θέματα άμυνας υπολογίζουν σε περίπου 300.000.

Αξίζει να παρατηρηθεί το γεγονός πως ο Σεργκέγιεφ δε διευκρίνισε σε τι συνίσταται η "καρποφόρηση" των ρωσικών διπλωματικών προσπαθειών αναφορικά με τις ΝΑΤΟικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία! Επιπλέον, δεν έγινε και χτες γνωστό κατιτί το νεότερο από τις τελευταίες επαφές του Ρώσου ειδικού απεσταλμένου στα Βαλκάνια Βίκτορ Τσερνομίρντιν.

"Δεν υποχωρούμε διπλωματικά. Αντιθέτως, σκληραίνουμε τη στάση μας", είχε δηλώσει νωρίτερα ο Τσερνομίρντιν ισχυριζόμενος πως προσπαθεί να πείσει τους δυτικούς ηγέτες πως "πάνω από όλα πρέπει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί". Η δήλωση αυτή έγινε μετά την επιστροφή του Τσερνομίρντιν στη Μόσχα από το Ελσίνκι όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας, Μάρτι Ατισαάρι, που λέγεται πως προορίζεται για τη θέση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Γιουγκοσλαβικό. Φημολογείται, μάλιστα, πως αυτό το σκοπό είχε η προγραμματισμένη για χτες συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τον Φινλανδό Πρόεδρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ