Σάββατο 15 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διογκώνεται το αντιπολεμικό κίνημα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Ολο και πληθαίνουν οι αντιπολεμικές φωνές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε πείσμα όλων όσοι θέλουν να τους κρατούν στο σκοτάδι, προκειμένου να έχουν τη σιωπηρή συναίνεσή τους. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, χτες, η κινεζική κοινότητα της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε διαδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών.

Σήμερα, αναμένεται να συνταχθεί με τις αμερικανικές αντιπολεμικές και ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, που πραγματοποιούν διαδήλωση ενάντια στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας και με κύριο σύνθημα "σταματήστε τον πόλεμο". Στόχος των διοργανωτών είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου και οι εκτιμήσεις τους μιλούν για δεκάδες χιλιάδες. Τόπος της συγκέντρωσης είναι το Δημαρχείο της πόλης της Νέας Υόρκης και μετά θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας, που θα περάσει μέσα από την Τσάϊνατάουν, την κινεζική συνοικία της Νέας Υόρκης, και θα καταλήξει στη γέφυρα Μπρούκλιν Μπριτζ, όπου και θα γίνει συμβολική κατάληψη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το γιουγκοσλαβικό λαό.

Ο φόβος πρόκλησης επεισοδίων είναι υπαρκτός, εξαιτίας της άρνησης της αστυνομίας να επιτρέψει στην πορεία να περάσει από την κινεζική συνοικία, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι το Σάββατο είναι μία η μέρα όπου η εμπορική κίνηση είναι μεγάλη στην περιοχή και συνεπώς η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, και υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν κυκλοφοριακά προβλήματα! Η απάντηση των διοργανωτών: Θα περάσουμε μέσα από την Τσάϊνατάουν, παρά τη θέληση της αστυνομίας. Επομένως, η πιθανότητα να δημιουργηθούν επεισόδια και να υπάρξουν αθρόες συλλήψεις - και δε θα είναι η πρώτη φορά - είναι μεγάλη. Ομως, οι δραστηριότητες των αντιπολεμικών και ελληνοαμερικανικών οργανώσεων δε σταματούν εδώ. Ηδη, έχει καταρτιστεί ένα πρόγραμμα με πληθώρα εκδηλώσεων κατά του πολέμου.

  • Η ελληνοαμερικανική κοινότητα οργανώσει δύο αντιΝΑΤΟικές και αντιπολεμικές συναυλίες. Η πρώτη, στις 25 Μάη, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν. Τα έσοδα της συναυλίας θα σταλούν στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Η δεύτερη, που αναμένεται και πιο μεγάλη, θα διοργανωθεί στην καρδιά της ελληνικής παροικίας, στη συνοικία της Αστόριας στο Κουίνς, στις 28 Μάη και, μάλιστα, στον ανοιχτό χώρο της πλατείας Αθενς Σκουέαρ Παρκ.
  • Δύο πανεπιστήμια οργανώνουν ανοιχτές εκδηλώσεις και ομιλίες. Το Πανεπιστήμιο του Στέιεν Αϊλάντ διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση και διαδήλωση ενάντια στο ΝΑΤΟ, με ομιλίες, μάλιστα, στρατιωτικών του αμερικανικού Πενταγώνου. Επίσης ανάλογη εκδήλωση θα γίνει στις 19 Μάη στο "Νιου Σκουλ φορ Σόσιαλ Ρισέρτς". Το "Νιου Σκουλ" έχει αποτελέσει και στο παρελθόν ένα από τα πανεπιστήμια που έχουν πρωτοστατήσει στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, όπως στον Πόλεμο του Κόλπου. Ενώ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, η κατάσταση ήταν τόσο έκρυθμη, που η αμερικανική κυβέρνηση διά νόμου είχε κλείσει το πανεπιστήμιο για αντεθνικές ενέργειες.
  • Τέλος, όλοι οι Αμερικανοί πολίτες δίνουν ραντεβού στις 5 Ιούνη στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, όπου θα διαδηλώσουν μπροστά στο Πεντάγωνο. Στόχος των διοργανωτών, η συμμετοχή από 50.000 έως 100.000 Αμερικανών πολιτών.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λαϊκή οργή σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις (2007-01-30 00:00:00.0)
Γενικός ξεσηκωμός! (2003-02-18 00:00:00.0)
Αντιπολεμικός «πυρετός» (2003-01-31 00:00:00.0)
Βροντερό ΟΧΙ στον πόλεμο (2002-10-14 00:00:00.0)
Βροντερό ΟΧΙ στα σχέδια πολέμου (2001-09-28 00:00:00.0)
Στο πόδι οι φιλειρηνιστές (2001-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ