Σάββατο 15 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Παραιτήθηκε ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Σοσιαλιστών

Νέο υποψήφιο αναζητεί η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ένα μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Παραιτήθηκε από τη μάχη για την πρωθυπουργία, εγκαταλείποντας την υποψηφιότητά του με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο Χοσέπ Μπορέλ, ένα μήνα, σχεδόν, πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία, οι οποίες συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές. Ο Μπορέλ ανακοίνωσε, χτες, την απόφασή του υπογραμμίζοντας ότι είναι μια κίνηση ευθύνης, προκειμένου να μη χρεωθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα το γεγονός ότι δύο πρώην συνεργάτες του, όταν ηγούνταν του υπουργείου Οικονομικών, κατηγορούνται για οικονομικές απάτες και διαφθορά.

"Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα αποτελέσματα του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε αυτές τις δύο κρίσιμες εκλογικές μάχες να υπονομευτούν από κάποιον παράγοντα, ακόμη και εάν αυτός δεν αληθεύει", τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους από τα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Μαδρίτη, ο Μπορέλ. Ο 52χρονος πολιτικός, αν και επανέλαβε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κανένα στοιχείο σε βάρος του", εξέφρασε την άποψη ότι είναι προτιμότερο κανείς να εξαντλεί κάθε προσπάθεια για αποφυγή λαθών, παρά, εκ των υστέρων, να αναγνωρίζει ότι ίσως θα μπορούσε να έχει χειριστεί καλύτερα την όλη κατάσταση. Μάλιστα, στο τέλος της συνέντευξής του, ο Μπορέλ μοίρασε στους δημοσιογράφους εκτενή επίσημη συγκριτική αναφορά του συνόλου των περιουσιακών του στοιχείων, προκειμένου να αποδείξει, με άλλον έναν τρόπο, ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στα οικονομικά σκάνδαλα των συνεργατών του, συμπληρώνοντας ότι "θα μπορούσε κανείς να τον κατηγορήσει μόνο για λάθος επιλογή συνεργατών".

Ο Μπορέλ, που είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος από το 1975, διατέλεσε υπουργός Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Φελίπε Γκονζάλες και, μάλιστα, είχε ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής. Δύο από τους τότε συνεργάτες του, οι Χοσέπ Μαρία Χουγκέτ και Ερνέστο ντε Αγκιάρ, κατηγορούνται, σήμερα, μετά από πολύχρονες έρευνες, για φοροδιαφυγή και για χρηματισμό. Ο Χοσέπ Μπορέλ διατέλεσε υπουργός Συγκοινωνιών και Μεταφορών, το 1990, στην κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος του σημερινού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ και εκλέχτηκε υποψήφιος πρωθυπουργός, το Μάρτη, στις πρώτες εσωτερικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν, ποτέ, στο ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αφήνοντας στη δεύτερη θέση ακόμη και τον γενικό γραμματέα του κόμματος Γιοακίμ Αλμουνία, ενώ έντονη ήταν η φημολογία ότι, έκτοτε, είχε ξεσπάσει "πόλεμος νεύρων" ανάμεσα στους δύο άνδρες. Η ηγεσία των Σοσιαλιστών αναμένεται να συνεδριάσει τη Δευτέρα για να επιλέξει τον διάδοχό του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΗΠΑ και ΕΕ ξεκινούν τα παζάρια... (2019-10-10 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις σε νέο σκηνικό (2019-06-01 00:00:00.0)
Οργή κατά Πάουελ, ΗΠΑ και κυβέρνησης (2003-04-25 00:00:00.0)
Λαμβάνοντας μέτρα κατά της τρομοκρατίας... (2000-08-11 00:00:00.0)
Αλλαγές, διά χειρός Γκονζάλες (1997-06-21 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για την απελευθέρωση του πρώην υπουργού (1996-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ