Σάββατο 15 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Σκουπιδότοποι για τις βόμβες

ΡΩΜΗ - ΣΟΦΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Πρόβλημα με τους "αδέσποτους" πυραύλους, πρόβλημα με τις "παραπανίσιες" βόμβες. Μείζον πρόβλημα... που προς το παρόν το αντιμετωπίζουν κυρίως δύο χώρες. Η Βουλγαρία και η Ιταλία.

Για τη Βουλγαρία τα πράγματα είναι απλά. Οι πιλότοι και οι χειριστές απλώς μπερδεύουν την αριστερή με τη δεξιά πλευρά των συνόρων και οι "έξυπνοι πύραυλοι" πέφτουν σε βουλγαρικό έδαφος. Αλλος ένας έπεσε χτες σε βουλγαρικό έδαφος, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο πύραυλος έπεσε σήμερα σε βουλγαρικό έδαφος, περίπου 110 χλμ βορειοδυτικά της Σόφιας και δέκα χλμ ανατολικά των συνόρων με τη Γιουγκοσλαβία, αλλά δεν προκάλεσε θύματα και ζημιές. Το αξιοπερίεργο είναι ότι στην ανακοίνωση αναφέρεται πως στα... "κομμάτια του πυραύλου υπάρχουν ρωσικές επιγραφές" χωρίς όμως να περιέχει περισσότερες λεπτομέρειες. Είναι ο 6ος κατά λάθος πύραυλος... Την περασμένη βδομάδα ένας ΝΑΤΟικός πύραυλος, τύπου HARM, έπεσε 20 χιλιόμετρα δυτικά της Σόφιας, ενώ πριν από 16 μέρες ένας άλλος πύραυλος του ίδιου τύπου κατέστρεψε ένα σπίτι στα περίχωρα της βουλγαρικής πρωτεύουσας.

Εντούτοις, μεγαλύτερο πονοκέφαλο αντιμετωπίζει η ιταλική κυβέρνηση εξαιτίας της ρίψης στη θάλασσα της Αδριατικής όλων των βομβών που περισσεύουν από τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη μετά τις επιδρομές και πριν την επιστροφή τους στη βάση του Αβιάνο, αλλά και στα αεροπλανοφόρα που σταθμεύουν στην Αδριατική. Στη Βενετία οι ψαράδες για δεύτερη μέρα απέργησαν και κράτησαν τα πλοιάριά τους δεμένα στα λιμάνια, διαμαρτυρόμενοι για την "πρωτότυπη ψαριά". Τελευταία οι ψαράδες είχαν την τύχη να ψαρέψουν "βόμβες διασποράς" και μάλιστα πρόσφατης αμερικανικής κατασκευής, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ιταλικού στρατού. Η αγανάκτηση που επικρατεί στις ανατολικές παράκτιες περιοχές της χώρας, εξανάγκασε την ιταλική κυβέρνηση να ζητήσει χτες "διευκρινίσεις" από το ΝΑΤΟ για τις αχρησιμοποίητες βόμβες που τα συμμαχικά αεροσκάφη πέταξαν στην Αδριατική και όλες "τις απαραίτητες πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην ανακάλυψη των εκρηκτικών μηχανισμών στα διεθνή ύδατα της Αδριατικής", τονίζεται σε ανακοίνωση της ιταλικής πρωθυπουργίας.

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζέιμς Σι δήλωσε άγνοια, όμως ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της συμμαχίας Βάλτερ Γερτζ δήλωσε χτες στις Βρυξέλλες ότι "σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν ήταν αναγκαίο, τα αεροπλάνα πέταξαν τις βόμβες τους στα διεθνή ύδατα της Αδριατικής, αφού οι πιλότοι σιγουρεύτηκαν ότι δε βρισκόταν τίποτε στην περιοχή"! Ο ίδιος επισήμανε πως "αυτές οι περιπτώσεις ήταν σπάνιες" και πως οι πιλότοι δεν μπόρεσαν να ρίξουν τις βόμβες στους στρατιωτικούς στόχους που είχαν επιλέξει "για τεχνικούς λόγους". Οι πιλότοι, για την ασφάλειά τους, δε θα μπορούσαν να προσγειωθούν με τις βόμβες αυτές "γιατί ήταν πιθανό να εκραγούν κατά τη διάρκεια της προσγείωσης", κατέληξε ο Γερμανός στρατηγός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ