Κυριακή 16 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Κινεζική διπλωματία στη ΝΑΤΟική κτηνωδία

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ συνεχίζουν απρόσκοπτα τη φονική δραστηριότητά τους στα Βαλκάνια με το μάτι στο μέλλον: Δηλαδή, την υλοποίηση παρόμοιων και μεγαλύτερων "επιχειρήσεων" σε οποιαδήποτε - όπως διατείνεται και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Ολμπράιτ - γωνιά του πλανήτη! Το πότε και πώς θα τεθεί τέλος στον πόλεμο των επίδοξων αδιαμφισβήτητων επικυρίαρχων μοιάζει να κινείται, προς το παρόν, στις σφαίρες της φαντασίας. Ωστόσο, ορισμένα από τα καταιγιστικά γεγονότα των τελευταίων από τις πενήντα και πλέον μέρες των ΝΑΤΟικών επιδρομών μόνο "φανταστικά" δεν είναι!

Πραγματικότατη ήταν η νέα δολοφονία αμάχων Κοσσοβάρων προσφύγων με ΝΑΤΟικές βόμβες διασποράς στο χωριό Κορίσα του Κοσσυφοπεδίου, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να επαναληφθούν παρόμοιες ζοφερές σφαγές τις επόμενες μέρες και νύχτες. Οπως γεγονός είναι η επί σειρά πολλών ετών υποθήκευση του περιβάλλοντος και η πρόκληση γενετικών βλαβών στις σημερινές και μελλοντικές γενιές Γιουγκοσλάβων από τις φέρουσες και πυρηνικό υλικό ρουκέτες του ΝΑΤΟ... Ομως, μέσα στα τελευταία 24ωρα των ΝΑΤΟικών επιδρομών, υπάρχει κάτι σ' αυτό το ΝΑΤΟικό παζλ καταστροφής και ολέθρου που μοιάζει να "βγάζει μάτι": Τι; Μα, τι άλλο από τον εξωφρενικό βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι από τρεις ΝΑΤΟικές ρουκέτες, που προκάλεσαν άμεσα το θάνατο τριών δημοσιογράφων (να είναι, άραγε, τυχαία η ιδιότητά τους;), τον τραυματισμό 20 ατόμων (διπλωματικό και άλλο προσωπικό της πρεσβείας) και σοβαρότατες καταστροφές στο κτίριο επί της οδού Ανθισμένης Κερασιάς, που φιλοξενούσε την κινεζική διπλωματική αποστολή στο Βελιγράδι.

Είναι γνωστό πως, λίγα λεπτά μετά τον αποτρόπαιο βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, το ΝΑΤΟ απέφυγε να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Πως, στη συνέχεια, ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος μίλησε για "σφάλμα", με το "επιχείρημα" πως οι τρεις ρουκέτες μάλλον λοξοδρόμησαν, γιατί, τάχα, είχαν στόχο παρακείμενη κτιριακή εγκατάσταση του γιουγκοσλαβικού στρατού. Πως, ακολούθως, οι ΗΠΑ ανακάλεσαν την πρότερη ΝΑΤΟική εκδοχή, μιλώντας για "λάθος", που οφείλεται στις πληροφορίες που έδιναν ...πεπαλαιωμένοι χάρτες της CIA!

Ωστόσο, μετά απ' όλα αυτά, κατέστη σαφές πως την ίδια ώρα που οι ΝΑΤΟικές ρουκέτες χτυπούσαν την κινεζική πρεσβεία, την ίδια στιγμή καταφερόταν πλήγμα (για μία ακόμη φορά!) στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, στις διεθνείς συμβάσεις περί διπλωματικού σώματος και σοβαρότατο τραύμα στις σινοαμερικανικές σχέσεις. Τα όσα εξελίχθηκαν μετά απ' αυτό το σοβαρότατο συμβάν των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία μοιάζουν να αποτελούν ένα μικρό μέρος της κορυφής του παγόβουνου ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο.

Το πρώτο βήμα της Κίνας, πέρα από τη δημόσια έκφραση της έντονης διαμαρτυρίας της, ήταν το "πάγωμα" των συνομιλιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για στρατιωτικά ζητήματα και για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το δεύτερο ήταν η - σε πρώτη φάση αποτυχημένη - προσπάθεια του Πεκίνου να πετύχει - διά του Συμβουλίου Ασφαλείας - απερίφραστη καταδίκη του ΝΑΤΟικού βομβαρδισμού και τη διενέργεια έρευνας για την τιμωρία των υπευθύνων. Ομως, το τρίτο βήμα του Πεκίνου έμοιαζε να δίνει το στίγμα της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει βραχυπρόθεσμα: Να δώσει "μάχη" στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να αντεπιτεθεί, παίζοντας στη σκακιέρα της διεθνούς διπλωματίας και όχι στο πεδίο των όπλων (όπως, τουλάχιστον, θα έκαναν σίγουρα οι ΗΠΑ σε κάποια ανάλογη περίπτωση βομβαρδισμού πρεσβείας τους σε οποιαδήποτε χώρα)!

Και οι ΗΠΑ; Αυτές στην αρχή προσπάθησαν να καλλιεργήσουν στη διεθνή κοινή γνώμη την εντύπωση πως ο βομβαρδισμός της πρεσβείας ήταν "ένα τραγικό σφάλμα", που οφειλόταν σε διάφορους παράγοντες. Ωστόσο, αυτή η εκδοχή μάλλον εξόργισε περισσότερο τους Κινέζους, παρά τους έπεισε... Ως εκ τούτου, χρειάστηκε να περάσει μία βδομάδα προφορικής απολογίας διαφόρων κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ ή της Γερμανίας και η συνάντηση του Προέδρου Κλίντον με τον Κινέζο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον έως ότου ο Κινέζος ηγέτης Ζιανγκ Ζεμίν καταδεχτεί (προχτές) να δεχτεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Ακολούθως, ο Λευκός Οίκος, βλέποντας την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο να "πολιορκείται" επί τρία 24ωρα από χιλιάδες Κινέζους πολίτες κάθε επαγγέλματος ή θρησκείας, έσπευσε να εκδώσει απαγορευτική ταξιδιωτική οδηγία σε βάρος της Κίνας, με συνέπεια να αναβληθεί η προγραμματισμένη γι' αυτή τη βδομάδα επίσκεψη του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ, Κάσιντι, στο Πεκίνο, αναφορικά με τις συνομιλίες για ένταξη της Κίνας στους κόλπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ωστόσο, μετά από τις προφανείς ανησυχίες αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων για διακύβευση των δραστηριοτήτων τους- σημερινών και μελλοντικών - στο ζωτικό χώρο του ασιατικού γίγαντα, έγινε άρση της αποτρεπτικής ταξιδιωτικής οδηγίας!

Εντούτοις, η σημαντικότερη εξέλιξη σ' αυτήν την αντιπαράθεση ΗΠΑ και Κίνας εκδηλώθηκε στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εκεί η Κίνα φαίνεται πως χρησιμοποίησε επιδέξια δύο γεγονότα:

Το πρώτο ήταν να ρίξει στο κενό την προσπάθεια του πρεσβευτή της Γκαμπόν, που προεδρεύει αυτό το διάστημα του ΣΑ, να περάσει σε κείμενο που τάχα είχε μέλημα "την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας" στο Κοσσυφοπέδιο, τη "νομιμοποίηση" και αναγνώριση από τον ΟΗΕ των γενικών αρχών των υπουργών Εξωτερικών της "Ομάδας των Οκτώ" προ 15ημέρου στο Πέτερσμπεργκ της Γερμανίας.

Το δεύτερο ήταν η έκδοση ανακοίνωσης του ΣΑ για την καταδίκη του βομβαρδισμού της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι.Διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ υποστηρίζουν πως το Πεκίνο κατάφερε να περάσει τη θέση της για την έκφραση "της μεγάλης θλίψης" των μελών του ΣΑ, σχετικά με το βομβαρδισμό της πρεσβείας της και όχι τη διατύπωση "περί λύπης ή ανησυχίας", που προωθούσε η Ουάσιγκτον. Οσο δε αφορά την προσπάθεια των ΗΠΑ να αποφύγουν μελλοντικά συνέπειες και ευθύνες για το βομβαρδισμό της πρεσβείας, περνώντας στη συγκεκριμένη ανακοίνωση το χαρακτηρισμό του συμβάντος ως "τραγικού λάθους", και εκεί το Πεκίνο φαίνεται να πέτυχε την απάλειψη της σχετικής διατύπωσης, με το εύγλωττο επιχείρημα πως δεν μπορεί να γίνεται αναφορά σε "σφάλματα", από τη στιγμή που εκκρεμεί η διενέργεια σχετικής έρευνας από το ΝΑΤΟ...

Στην "αρένα" του ΣΑ, το Πεκίνο φαίνεται πως αντιπαρατίθεται επιτυχώς στις ΗΠΑ, κερδίζοντας διπλωματικές μάχες, σημείο προς σημείο. Κάτι που αναμένεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, αργά ή γρήγορα, όταν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ (μετά από κάποιες πιέσεις που δέχονται ένθεν - κακείθεν) θα αποφασίσουν να επιχειρήσουν τη "νομιμοποίηση" - εκ των υστέρων - των επιδρομών και - εκ των προτέρων - διαφόρων "ειρηνευτικών σχεδίων" στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ