Κυριακή 16 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων

KIEBO.-

Διογκώνονται οι κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων στην Ουκρανία, οι οποίοι, εδώ και καιρό, παραμένουν απλήρωτοι, καθώς η κυβέρνηση της χώρας δηλώνει"αδυναμία" να καταβάλει τα δεδουλευμένα.

Ολοήμερες καθιστικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, την Παρασκευή, σε δύο διαφορετικά ορυχεία της περιοχής Λούχανσκ. Ορισμένοι ανθρακωρύχοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρατεταμένη αδιαφορία των κυβερνώντων, αυτοτραυματίστηκαν. Στο ένα ορυχείο 7 απεργοί έκοψαν τις φλέβες τους, ενώ στο δεύτερο 24 χαράχτηκαν με μαχαίρι. Μέχρι χτες, δεν είχε αποσαφηνιστεί αν ο τραυματισμός τους είναιανησυχία για τη ζωή τους ή όχι.

Οι καθιστικές αυτές διαμαρτυρίες εντάσσονται σε ένα διογκούμενο κύμα διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων, που συγκλονίζουν τον κλάδο των ανθρακωρύχων στην Ουκρανία. Την Πέμπτη, 130 ανθρακωρύχοι από την περιοχή της Λούχανσκ ξεκίνησαν πορεία προς το Κίεβο (πορεία 700 χιλιομέτρων), κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συνταχθούν με απεργούς από άλλες περιοχές, αλλά και με χήρες συναδέλφων τους, που σκοτώθηκαν σε ατυχήματα την ώρα εργασίας. Η ηγεσία του συνδικάτου των ανθρακωρύχων ανήγγειλε ότι έχουν προγραμματιστεί πανεθνικές κινητοποιήσεις για την 1η Ιουνίου.

Οι, περίπου, 400.000 Ουκρανοί ανθρακωρύχοι έχουν αρχίσει διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις, εδώ και ένα χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι οι μισθοί που τους χρωστά η ουκρανική κυβέρνηση αγγίζουν, πλέον, τα 635 εκατομμύρια δολάρια ενώ, μέχρι στιγμής, δεν έχει διαφανεί καμία προοπτική άρσης του αδιεξόδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ