Κυριακή 16 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
Συνεχίζουμε τον αγώνα της ειρήνης

Ε, λοιπόν! Ημασταν όλοι εκεί... Ηταν μια Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, σταθμός στο νεότερο ειρηνιστικό κίνημα. Δεν ήμασταν μόνον εμείς οι αθεράπευτοι, οι αμετανόητοι, οι πείσμονες εραστές της ειρήνης. Ηταν κι άλλοι, που γεύτηκαν για πρώτη φορά τους χυμούς της. Ηταν και άλλοι, που, απογοητευμένοι από το πρόσκαιρο φευγιό τους, έδωσαν πάλι το "παρών". Κυρίως όμως ήταν η νεολαία, η νεόφωτη αυτή ιδιόρρυθμη γενιά, που πνίγεται από τα συσσωρευμένα ερωτηματικά της εφηβείας. Ηταν τα παιδιά - μάρτυρες του ακήρυχτου πολέμου των φονιάδων. Αυτό το νεότερο ιστορικό γεγονός της μεγάλης ανασυγκρότησης του κινήματος ειρήνης δημιουργεί σκέψεις και υποχρεώσεις στις μαχήτριες και τους μαχητές του.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές, μέσα στη δίνη του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ, πάνω στο σώμα της Γιουγκοσλαβίας και της ψυχής της Σερβίας, αποκαλύπτεται ο βαθύς επαναστατικός χαρακτήρας του μαχόμενου ειρηνιστικού κινήματος. Ολοι, Αγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί και Αμερικάνοι τρέμουν ακόμη και στην παρουσία μερικών δεκάδων Ελλήνων πολιτών, που, για λίγο έστω χρόνο, αποκλείουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και εμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων τους.

***

Ο ανθύπατος πρέσβης των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς ανεβοκατεβαίνει στο ελληνικό Πεντάγωνο και στο υπουργείο Εξωτερικών, αξιώνοντας την πλήρη υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης στα κελεύσματά του. Μπροστά του, μια εκπληκτικά υποκλινόμενη κυβέρνηση, του επαναλαμβάνει συνεχώς εκείνο το αλήστου μνήμης "γιες μεν". Οι συνεχιζόμενος εξ αποστάσεων βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας από άνανδρους και δειλούς αξιωματικούς του ΝΑΤΟ είναι απόλυτος. Η καταστροφή πρέπει να 'ναι απόλυτη, όταν οι χερσαίες συμμορίες των αλητών του κοινού ποινικού δικαίου, των "Ουτσεκάδων", επιχειρήσουν εισβολή στο σερβικό έδαφος. Τότε όμως, τα βουτυρένια θρεφτάρια του ΝΑΤΟ θα υποχρεωθούν να παλέψουν στο "μαρμαρένιο αλώνι". Αλίμονό τους! Γι' αυτό ακριβώς οι άνανδροι και δειλοί αναβάλλουν συνεχώς το χρόνο της εισβολής τους, προσδοκώντας ακόμη και μια προδοσία στο εσωτερικό γιουγκοσλαβικό μέτωπο. Οι δειλοί και οι αχρείοι έτσι πάντοτε ενήργησαν. Πάντα προσδοκούσαν κι ενθάρρυναν την προδοσία Πηλιογούσηδων. Συναγωνίστριες και συναγωνιστές, ένας άλλος σημαντικός λόγος, που δείχνει το βαθύ επαναστατικό χαρακτήρα του κινήματος ειρήνης είναι ότι χτυπά την κορυφή της ιμπεριαλιστικής οικονομικής πυραμίδας, που είναι το μιλιταριστικό κεφάλαιο.

***

Ας θυμηθούμε ότι ο σύγχρονος ιμπεριαλισμός είναι η επεκτατική θέληση του χρηματιστικού κεφαλαίου προς κατάκτηση αγορών και γεωστρατηγικών περιοχών μείζονος σημασίας και κέρδους. Ο μιλιταρισμός είναι η πολεμική μηχανή, που επιβάλλει την ιμπεριαλιστική θέληση του χρηματιστικού κεφαλαίου.

Το κίνημά μας, λοιπόν, έχει ιδιαίτερη σημασία στον αγώνα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Χτυπάμε το αντιδραστικό μέτωπο της ζεύξης μεταξύ κεφαλαίου και μιλιταρισμού ως μια ενιαία οντότητα, που παράγει και εμπορεύεται οπλικά συστήματα με τεράστιο κέρδος. Χτυπάμε, δηλαδή, το πιο ευαίσθητο σημείο του ισοσκελισμού του προϋπολογισμού των πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη και το πιο κερδοφόρο τμήμα του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου. Η λύσσα της παγκόσμιας υπερεθνικής λέσχης της ισχυρής ολιγαρχίας είναι δεδομένη και το μέλλον ζοφερό. Τα χτυπήματα θα είναι απρόσμενα και κάτω από τη μέση. Συναγωνίστριες και συναγωνιστές της ειρήνης, εμείς δεν ξεχνούμε την αρχή μας, που λέει ότι "το τίμημα για την ειρήνη είναι ο αγώνας για την ελευθερία". Στο πνεύμα ακριβώς αυτό, πρέπει να προσέξουμε ένα περίπου μήνα πριν τις ευρωεκλογές. Οι συνθήκες του βρώμικου πολέμου διαμόρφωσαν μια ύποπτη ειρηνο-λατρεία με δύο μορφές. Η μια μορφή είναι μια χούφτα εξωνημένων δημοσιογράφων και πολιτικών, που ανέλαβε εργολαβικά τη δικαιολόγηση της γενοκτονίας που διαπράττει το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Η άλλη μορφή είναι ο εκλεπτυσμένος εσμός των ευρωλάγνων τροφίμων των Βρυξελλών που εναγωνίως ψάχνει για ειρηνικό φως πρωτοβουλιών στο τούνελ του πολέμου. Μην τους εμπιστεύεστε! Πρόκειται για την πέμπτη φάλαγγα μέσα στο κίνημα ειρήνης. Οσο δε σταματούν οι βομβαρδισμοί και τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, οι λεγόμενες πρωτοβουλίες αποτελούν διάφανο πέπλο συγκάλυψής τους. Μαχήτριες και μαχητές της ειρήνης, εμείς προχωρούμε σταθερά μπροστά στην προοπτική των Ευρωεκλογών. Μην ξεχνάτε ότι "ο αγώνας πάντα συνεχίζεται".

Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέτωπο στον ιμπεριαλισμό (2008-03-02 00:00:00.0)
Για το κίνημα ειρήνης... (2002-10-06 00:00:00.0)
Πορεία Ειρήνης... (2001-05-06 00:00:00.0)
Το γιουγκοσλαβικό δράμα (1999-07-04 00:00:00.0)
Μπροστά στο συνέδριο της ΕΕΔΥΕ (1999-06-27 00:00:00.0)
Επαγρύπνηση από το κίνημα ειρήνης (1998-12-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ