Κυριακή 16 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιδράσεις για τις παραχωρήσεις στο ΝΑΤΟ

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να παραχωρήσει αεροδρόμια στα πολεμικά αεροσκάφη, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των αριστερών δυνάμεων.

Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Εργασίας Μεμέτ Κιλίτσασλαν, σε δηλώσεις του, αποδοκίμασε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, σχετικά με την παραχώρηση τριών αεροδρομίων, με στόχο την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και τόνισε:

"Η παραχώρηση αεροπορικών βάσεων στο ΝΑΤΟ σημαίνει ενεργό συμμετοχή της Τουρκίας στην κρίση στο Κοσσυφοπεδίου. Είναι πρόδηλο ότι οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία δεν έχουν στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των μουσουλμάνων του Κοσσυφοπεδίου, ούτε και τα ΝΑΤΟικά κράτη διαπνέονται από ανθρωπιστικά αισθήματα. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ολοένα στρέφεται ενάντια στο ΝΑΤΟ. Είναι αναμφισβήτητο ότι ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας είναι ένας πόλεμος για την ηγεμονία στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Η συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο αυτό, στο πλευρό της Αμερικής, σημαίνει ότι αποφάσισε να παίξει το ρόλο του Δούρειου Ιππου των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, κάτι που θα σημάνει ότι η Τουρκία θα κρίνεται μελλοντικά ως ανεπιθύμητη χώρα, όσον αφορά την ειρήνη στην περιοχή.

Τα πολεμικά αεροσκάφη των ιμπεριαλιστικών χωρών, ξεκινώντας από τα τουρκικά εδάφη, θα βομβαρδίσουν μία χώρα, με την οποία η Τουρκία δεν είχε καμία διαφορά. Και υπάρχει το ενδεχόμενο σε περίπτωση χερσαίων επιχειρήσεων να λάβει μέρος και ο τουρκικός στρατός. Οσο η χώρα μας κυβερνάται από την άρχουσα τάξη, σε συνεργασία με τα ξενόδουλα γεννοβόλια των ιμπεριαλιστών, δε θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από την άθλια αυτή κατάσταση".

Το Εργατικό Κόμμα, εξάλλου, σε γραπτή δήλωσή του παρατηρεί:

"Η Τουρκία οφείλει να εγκαταλείψει αμέσως την πολιτική που τη συνδέει με την Αμερική και τη Δύση. Η παραχώρηση αεροπορικών βάσεων στο ΝΑΤΟ, θα έχει σαν αποτέλεσμα την πολιτική εξάρτηση της χώρας μας από τις ΗΠΑ. Το αίτημα της Αμερικής για τη χρησιμοποίηση τουρκικών αεροπορικών βάσεων έχει χαρακτήρα πολιτικό και όχι στρατιωτικό. Ο διαμελισμός του Ιράκ και της Γιουγκοσλαβίας θα αποτελέσει απαρχή μιας γενικότερης πολιτικής, που ενδέχεται να περιλάβει και την Τουρκία.

Η Τουρκία οφείλει να αποσπαστεί αμέσως από το άρμα της Αμερικής και της Δύσης και να ακολουθήσει μία πολιτική, που θα έχει στόχο την ειρήνη στην περιοχή".

Το φιλοκουρδικό κόμμα HADEP, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι οι ΗΠΑ, στην προσπάθειά τους να παίξουν ρόλο κυρίαρχης δύναμης στον κόσμο, στηρίζονται στην οικονομική και στρατιωτική ισχύ τους και δημιουργούν κράτη - δορυφόρους, έχοντας πάντα ως στόχο την επιτυχία του ρόλου τους σαν ηγεμονική δύναμη. Το HADEP είναι υπέρ της ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο.

Αλέξης ΦΙΛΙΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τουρκική πρόκληση με κάλυψη του ΝΑΤΟ (2009-11-20 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ αποστρατιωτικοποιεί το Αιγαίο (2007-02-28 00:00:00.0)
Ανησυχίες από τα νέα μέτρα εμπιστοσύνης στο Αιγαίο (2005-04-22 00:00:00.0)
Η ντροπή της ελληνικής συμμετοχής συνεχίζεται (2004-11-06 00:00:00.0)
Καταδίκες και συλλήψεις (2000-02-25 00:00:00.0)
Ο τουρκικός κίνδυνος (1999-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ