Κυριακή 16 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Σκέψεις γύρω από την ανακοίνωση του σέρβικου στρατού

Τη Δευτέρα, 10 του Μάη, εξέπληξε τον κόσμο η ανακοίνωση της Ανώτατης Διοίκησης του γιουγκοσλαβικού στρατού για μερική απόσυρση των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο.

Οι αγωνιστές της ειρήνης και υποστηρικτές του δίκαιου αμυντικού αγώνα του γιουγκοσλαβικού λαού χαιρέτισαν αυτή την αναγγελία σαν μια πρόσθετη ειρηνική χειρονομία του Βελιγραδίου. Αντίθετα, από τον Κλίντον και τους άλλους κυβερνήτες των χωρών του επιθετικού ΝΑΤΟ ακούστηκαν αμέσως αρνητικές δηλώσεις. Είπαν ότι απορρίπτουν αυτή τη μερική αποχώρηση, ότι επιμένουν στην εκπλήρωση των πέντε όρων ουσιαστικής συνθηκολόγησης και κατοχής της Γιουγκοσλαβίας και επιπλέον ζήτησαν η αναγγελία, όχι μερικής αλλά πλήρους αποχώρησης, να προέρχεται από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Αξίζει να ασχοληθούμε με αυτήν την ανακοίνωση. Πιστεύω ότι πολλοί θα διερωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν να αναγγέλλεται αποχώρηση στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων, τη στιγμή που συνεχίζονται με μεγαλύτερη ακόμη ένταση οι βάρβαροι βομβαρδισμοί των γιουγκοσλαβικών πόλεων, αμάχου πληθυσμού και εργοστασίων ειρηνικής παραγωγής. Πρέπει να διέφυγε από την αντίληψή τους μια προηγούμενη γιουγκοσλαβική ανακοίνωση ότι οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις έχουν κατορθώσει να νικήσουν τον UCK και να τον εκδιώξουν από το Κοσσυφοπέδιο.

Το ίδιο επαναλαμβάνεται στην ανακοίνωση της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης. Αναφέρεται συγκεκριμένα στο σημείο 3 της ανακοίνωσης: "Με προϋπόθεση την καλή ασφάλεια στα σύνορα, που να εμποδίζει τη διείσδυση τρομοκρατικών ομάδων από την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, μπορούν οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που θα μειωθούν στο επίπεδο της ειρηνικής εποχής και που το σύνολό τους θα εκτιμηθεί από αρμόδια πλευρά, να εγγυηθούν την ασφάλεια και την περιουσία των πολιτών σε ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο. Μεμονωμένες τρομοκρατικές επιθέσεις μικρότερων ομάδων του διασκορπισμένου UCK, που δεν μπορούν να αποκλειστούν, περιέρχονται στην αρμοδιότητα και δραστηριότητα τακτικών οργάνων".

Η σύγκριση των δύο ανακοινώσεων διευκολύνει την κατανόηση του περιεχομένου τους. Με άλλα λόγια, ότι οι γιουγκοσλαβικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις έχουν εκκαθαρίσει βασικά το Κοσσυφοπέδιο από την τρομοκρατική δράση του UCK και το μόνο που απομένει είναι η αντιμετώπιση μεμονωμένων τρομοκρατικών ομάδων.

Στην ανακοίνωση της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης υπάρχουν και δύο άλλα σημαντικά σημεία άξια προσοχής: το πρώτο είναι ότι η ανακοίνωση δεν έχει αποδέκτες τον Κλίντον και τους άλλους πολεμάρχους του ΝΑΤΟ, αλλά το γιουγκοσλαβικό στρατό και την αστυνομία και το λαό της Γιουγκοσλαβίας. Ετσι άδικα έκαναν τον κόπο οι επιτιθέμενοι, που βιάστηκαν να ανακοινώσουν ότι θέλουν την αποχώρηση όλων των δυνάμεων και χωρίς την εκπλήρωση των άλλων τεσσάρων όρων θα συνεχίσουν να χύνουν αίμα αθώων Γιουγκοσλάβων και να καταστρέφουν τα πάντα στη Γιουγκοσλαβία.

Το δεύτερο σημείο είναι η αναφορά στην ανακοίνωση (παράγραφος 2) ότι "προσδοκάται μια συμφωνία με τον ΟΗΕ" για τη στάθμευση μιας αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο. Και έτσι σταματάει η εξωτερική απειλή της εδαφικής ακεραιότητας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας - μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα σχέδιο για επαναφορά του στρατού και των αστυνομικών μονάδων του Κοσσυφοπεδίου στο επίπεδο ειρηνικής εποχής πριν την έναρξη της επίθεσης.

Μερικοί αναλυτές - κυρίως στρατιωτικοί - πιστεύουν ότι η αναγγελθείσα απόσυρση στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων αποτελεί ένδειξη ότι η γιουγκοσλαβική ηγεσία δεν περιμένει επέμβαση ΝΑΤΟικών χερσαίων δυνάμεων, γιατί αλλιώς θα ήταν παράλογο και στρατιωτικά επικίνδυνο να μειώνονται οι στρατιωτικές δυνάμεις σε ώρα αναμονής χερσαίων επιχειρήσεων.

Μπορεί να δεχτούμε αυτό το τελευταίο με κάποια επιφύλαξη. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλα δείχνουν πως ο ηρωικός γιουγκοσλαβικός λαός θα συνεχίσει να αντιστέκεται και να μη συνθηκολογεί. Και περιμένει από την Κίνα - κυρίως - αλλά και από τη Ρωσία, να προβάλουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το βέτο τους στο σχέδιο των "8" και να επιμείνουν ότι χωρίς την κατάπαυση των βομβαρδισμών δε θα υπάρξει ειρήνη.

Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Απαράδεκτο», λέει ο «UCPMB», το σχέδιο του Βελιγραδίου για το Πρέσεβο... (2001-02-09 00:00:00.0)
Η Γερμανία «αισιοδοξεί» και η Ρωσία επιδοκιμάζει το σχέδιο για το Πρέσεβο... (2001-02-08 00:00:00.0)
Ασυγκράτητες ΝΑΤΟικές επιδρομές επεκτείνουν την ανάφλεξη (1999-04-14 00:00:00.0)
Πιέσεις ασκεί ο Ρουγκόβα (1998-10-31 00:00:00.0)
Νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων (1998-07-28 00:00:00.0)
Χόλμπρουκ: Αναμένονται Δυτικοί παρατηρητές (1998-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ