Κυριακή 16 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
Ρυθμιστικός παράγοντας οι Ισραηλινοί ρωσικής καταγωγής

Μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, ο νέος κομματικός χάρτης του Κοινοβουλίου θα έχει διαμορφωθεί και από τις συμφωνίες που θα επιτευχθούν θα εξαρτηθεί, στο μεγαλύτερο βαθμό, και η ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού. Τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετέχουν, με κάποιες αξιώσεις, στην εκλογική μάχη, εκτός από το Λικούντ και το Εργατικό Κόμμα, είναι, ήδη, σαφές ποια θέση θα τηρήσουν και ποιον θα υποστηρίξουν. Το ακροδεξιό κόμμα του Μπένι Μπεγκίν "Χερούτ" θα ταχθεί υπέρ του Νετανιάχου, όπως άλλωστε και το τρίτο, σε ισχύ, ισραηλινό θρησκευτικό κόμμα "Σας". Ανάμεσα στους δύο βασικούς μονομάχους φαίνεται ότι θα μοιράσει τους ψηφοφόρους του το νεοσύστατο κεντρώο κόμμα τού, μέχρι προσφάτως, υπουργού Αμυνας, Γιτζάκ Μορντεχάι, ενώ υπέρ του Εχούντ Μπάρακ θα ταχθεί το αραβικό κόμμα Μπάλαντ του Αζμί Μπισάρα. Με δεδομένη αυτή "την κατανομή δυνάμεων", οι δύο μονομάχοι φαίνεται να τερματίζουν σχεδόν στήθος με στήθος στο νήμα της πρωθυπουργίας και ως μείζον στόχος προβάλλει η εξασφάλιση της υποστήριξης του κόμματος των Ρώσων μεταναστών του Νατάν Σαράνσκι, οι οποίοι ξεπερνούν τις 700.000, αγγίζοντας, δηλαδή, το 14,5% του συνόλου του εκλογικού σώματος.

Ο Νατάν Σαράνσκι και οι οπαδοί του κόμματός του είχαν υπερψηφίσει το Λικούντ και τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στις εκλογές του Ιουνίου του 1996, και εκτιμάται ότι η ψήφος του ήταν καθοριστική στην εξασφάλιση της ελάχιστης διαφοράς με την οποία επικράτησε ο Νετανιάχου του Σιμόν Πέρες και του Εργατικού Κόμματος. Εντούτοις, τα χρόνια που μεσολάβησαν δεν "ικανοποίησαν" τους μετανάστες από την πρώην Σοβιετική Ενωση, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με σειρά διακρίσεων και απαγορεύσεων που έθεσε εναντίον τους το υπερορθόδοξο κόμμα "Σας", στο οποίο ανατέθηκε, από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το κομβικό υπουργείο Εσωτερικών.Η δυσαρέσκεια των Ισραηλινών ρωσικής καταγωγής αντιμετωπίστηκε με ακόμη μεγαλύτερη σκληρότητα από το "Σας", του οποίου η ηγεσία, ακόμη και σήμερα, υποστηρίζει ανοιχτά την αποπομπή από τους κόλπους της ισραηλινής κοινωνίας των Ρώσων μεταναστών, τους οποίους χαρακτηρίζει "μίασμα", εξαιτίας της πιο "ελεύθερης" στάσης που τηρούν απέναντι στη θρησκεία. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μάλιστα, σε μια προσπάθεια να υπερσκελίσει το αδιέξοδο που διαφαινόταν, ήδη, ξεκάθαρα, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, φέρεται να ενθάρρυνε και να στήριξε τον πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αβιγκντόρ Λίμπερμαν να ιδρύσει ένα νέο κόμμα, που έθετε ως στόχο την προσέλκυση των ρωσικής καταγωγής ψηφοφόρων, προκειμένου να διασπαστεί το "συμπαγές μπλοκ", του οποίου ηγούνταν ο Σαράνσκι.

Τα σχέδια του Νετανιάχου, όμως, φαίνεται ότι απέτυχαν, καθώς σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις το κόμμα του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν με δυσκολία θα επιβιώσει των εκλογών αυτών. Αντίθετα, οι ίδιες πάντα δημοσκοπήσεις δίνουν ολοένα και μεγαλύτερο προβάδισμα στον έτερο διεκδικητή της πρωθυπουργίας Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας έστρεψε το ενδιαφέρον τους στον Σαράνσκι και στο κόμμα του "Ισραελ Μπάλιγια", με αποτέλεσμα, σήμερα, πολιτικοί αναλυτές να εκτιμούν ότι τα αυξημένα ποσοστά προτίμησης που εμφανίζει ο Μπάρακ οφείλονται στη μεταστροφή των προτιμήσεων μεγάλης μερίδας των Ρώσων μεταναστών.Σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δέκα μέρες πριν από τις εκλογές, ανακοίνωσε εκτάκτως σειρά ευνοϊκών μέτρων για τους Ρώσους μετανάστες, αμέσως μετά την επανάκτηση της πρωθυπουργίας.

Ο αγώνας δρόμου για την εξασφάλιση των ψήφων των οπαδών του Σαράνσκι συνεχίζεται μέχρι και το άνοιγμα της κάλπης και αν κάποιος το διασκεδάζει, χωρίς να το κρύβει, είναι ο ίδιος ο Νατάν Σαράνσκι. Ο ηγέτης των Ισραηλινών ρωσικής καταγωγής απέφυγε, μέχρι την ύστατη στιγμή, να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του και αρκέστηκε να σχολιάσει τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε με ανώτερα στελέχη τόσο του "Λικούντ" όσο και του Εργατικού Κόμματος, τονίζοντας με χιούμορ ότι είναι "όμορφος άνδρας και μπορεί να χαίρεται που όλοι, ξαφνικά, επιζητούν την παρέα του". Πίσω, πάντως, από τις κάμερες, ο Σαράνσκι φέρεται να διεκδικεί, με αξιώσεις, το υπουργείο Εσωτερικών, τόσο από το Εργατικό Κόμμα όσο και από το Λικούντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ