Σάββατο 11 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ
Πρώτες συνομιλίες και πρώτες τριβές

Επιμένουν για ...ανάληψη πρωτοβουλίας οι ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ.-

Συναντήσεις άρχισαν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον ιρανικό πυρηνικό φάκελο και οι διαφωνίες γίνονται, ήδη, διακριτές. Η Ουάσιγκτον απέρριψε ρωσική πρόταση, που ζητά νέο γύρο συνομιλιών, με συμμετέχοντες, εκτός από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, την ευρωπαϊκή τρόικα (δηλαδή τη Γερμανία) και τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα αρχίσουμε, από το Συμβούλιο Ασφαλείας, να απειλούμε».

Ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ αντέτεινε ότι «μετά από τόσες συζητήσεις, πρέπει η διεθνής κοινότητα να αναλάβει πρωτοβουλία». Ο Μπόλτον απείλησε, πάλι, ότι οι ΗΠΑ «θα προχωρήσουν σε κινήσεις με συμμάχους εκτός ΟΗΕ» αν κριθεί απαραίτητο. Ειρωνικός ως προς τη δυνατότητα του ΟΗΕ να αντιδράσει, εμφανίστηκε και ο Αυστραλός πρωθυπουργός. Ο Χάουαρντ συμφώνησε με την ανάγκη παραπομπής του ιρανικού φακέλου και κάλεσε όσους επέκριναν, στην περίπτωση του Ιράκ, την ανάληψη δράσης εκτός ΟΗΕ «να κρίνουν σήμερα αν ο Οργανισμός μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ο Πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε το Ιράν «θέμα σοβαρότατης ανησυχίας για την αμερικανική εθνική ασφάλεια». Συμπλήρωσε, όμως, ότι στόχος είναι «η διπλωματική λύση». Περιθώριο περαιτέρω διαβουλεύσεων έκρινε ότι υπάρχει ο εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ. Ο Σολάνα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, αλλά εκτίμησε ότι η ΕΕ «δεν μπορεί να στηρίξει οποιεσδήποτε κυρώσεις, ιδιαίτερα αν βλάπτουν τον ιρανικό λαό».

«Λάδι στη φωτιά» έριξε, ως είθισται, και η ισραηλινή ηγεσία. Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού προειδοποίησε ότι «το Ισραήλ δε θα ανεχτεί σε καμία περίπτωση ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα». Ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, μάλιστα, υποστήριξε ότι το Ισραήλ «έχει στρατιωτική λύση για να καθυστερήσει για χρόνια, με επιθέσεις, το ιρανικό οπλικό πυρηνικό πρόγραμμα». Οι δηλώσεις Γιααλόν προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, που κάλεσε τους στρατηγούς «να συγκρατούν τη γλώσσα τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ