Σάββατο 11 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μικρά βήματα πολιτικής εκτόνωσης

Από αντικατοχική επίθεση σε αμερικανικό τανκ
Από αντικατοχική επίθεση σε αμερικανικό τανκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Για την επόμενη Κυριακή αναβλήθηκε, τελικά, η πρώτη σύγκληση του Κοινοβουλίου που προέκυψε από τις, υπό κατοχή, εκλογές της 15ης Δεκέμβρη. Ο Κούρδος Πρόεδρος Ταλαμπανί αποδέχτηκε, τελικά, την εβδομαδιαία αναβολή που ζήτησε η σιιτική θρησκευτική «Ενωτική Συμμαχία», που, με τη σειρά της, αποδέχτηκε να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση, αφού, πρώτα, παρατηρήθηκαν οι πρώτες ρωγμές στους κόλπους της.

Στόχος, όπως όλοι δηλώνουν, είναι η επίτευξη μιας κάποιας πολιτικής συναίνεσης. Ο Αμερικανός υπερπρέσβης Κχαλιζάντ είχε, χθες, σειρά συναντήσεων με επικεφαλής παρατάξεων, ασκώντας πιέσεις για μια σύνοδο όλων των κομμάτων και για σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», με τη συμμετοχή, κατ' αναλογία, όλων, ενδεχόμενο που δε δελεάζει την «Ενωτική Συμμαχία» που έχει την πλειοψηφία των εδρών.

Χθες, πρώτη Παρασκευή μετά τη βομβιστική επίθεση στο Χρυσό τέμενος της Σαμάρα που πυροδότησε κλιμακούμενες βιαιότητες μεταξύ σουνιτών και σιιτών, δεν επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι αιματηρές επιθέσεις δεν έλειψαν, αν και κυρίως στόχευσαν Αμερικανούς στρατιώτες και Ιρακινούς συνεργάτες τους. Συνολικά, 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις (καμικάζι ή όχι) που σημειώθηκαν σε Φαλούτζα (3), Σαμάρα, Ραουανίγια, Βαγδάτη και Κουτ. Μεταξύ των νεκρών, συγκαταλέγονται τουλάχιστον 6 Ιρακινοί στρατιώτες, 1 Αμερικανός, 2 Ιρακινοί αστυνομικοί, αλλά και αρκετοί άμαχοι. Επίσης, εντοπίστηκαν τα σφαγιασμένα σώματα 6 ανδρών στην πρωτεύουσα.

Παρ' όλα αυτά, ο Αμερικανός Πρόεδρος εκτίμησε ότι «η ιρακινή κοινωνία απομακρύνθηκε από την άβυσσο του εμφυλίου». Η παρατήρηση Μπους έγινε κατά τη διάρκεια ομιλίας, μίας από τις τουλάχιστον 4, που πρόκειται να εκφωνήσει στο πλαίσιο εκστρατείας για τη «βελτίωση της εικόνας της κατάστασης που επικρατεί στο Ιράκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ