ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
«Ευθείες βολές» για παρέμβαση κατά του Ιράν
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2012

Η ένταση στον Περσικό Κόλπο και οι προκλήσεις των ιμπεριαλιστών συνεχίζονται (φωτ. από παλιότερη άσκηση του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού)
ΜΑΝΑΜΑ.--

Με μια ανακοίνωση που ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης στον Κόλπο ολοκλήρωσε τη διήμερη σύνοδό του στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, όπου συμμετέχουν οι πετρελαιομοναρχίες της περιοχής, που είθισται να έχουν το ρόλο στενότατων συμμάχων των ΗΠΑ: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν. Στο τελικό ανακοινωθέν, καλείται σε ιδιαίτερα σκληρό τόνο η ιρανική ηγεσία «να σταματήσει τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της στο εσωτερικό των γειτονικών χωρών», οι οποίες προκαλούν ένταση και αποσταθεροποίηση, ενώ καταγγέλλεται ως κατοχική δύναμη των νήσων Αμπού Μούσα, Μεγάλη Τανμπ και Μικρή Τανμπ, στην είσοδο του Κόλπου, στα στενά του Ορμούζ.

Αν και στο ανακοινωθέν δεν αναφέρεται σαφώς ποιες είναι οι ιρανικές παρεμβάσεις και σε ποιες χώρες, θεωρείται δεδομένο ότι η νύξη αφορά κυρίως στο Μπαχρέιν, όπου η σιιτική πλειοψηφία του πληθυσμού βρίσκεται σε διαρκή αναταραχή εδώ και δύο χρόνια κατηγορώντας τη σουνιτική βασιλική οικογένεια για διακρίσεις. Η βασιλική οικογένεια, από την άλλη, έχει σχεδόν ανοιχτά κατηγορήσει το Ιράν ότι υποκινεί τις διαμαρτυρίες των σιιτών στο Μπαχρέιν. Με δεδομένο ότι το βασίλειο είναι η έδρα του 5ου αμερικανικού στόλου, η Ουάσιγκτον, ως είθισται, έχει επιδείξει, μάλλον μειωμένης έντασης, «ευαισθησία» για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σύγκριση με τη μεγάλη της εγρήγορση για άλλα σημεία του αραβικού κόσμου.

Οσο για τα κατεχόμενα νησιά, πρόκειται για τμήματα γης που οι Βρετανοί αποικιοκράτες είχαν καταλάβει από το Ιράν και στη συνέχεια παρέδωσαν, αποχωρώντας, στα ΗΑΕ με έγγραφα, που αμφισβητεί το Ιράν. Τα μέλη του Συμβουλίου, επίσης, άφησαν να εννοηθεί ότι το Ιράν δεν λαμβάνει «μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος» και ότι με το «πυρηνικό του πρόγραμμα» αποτελεί μια εστία ανησυχίας. Στο ανακοινωθέν γίνεται μνεία και στις εξελίξεις στη Συρία, και καλείται η διεθνής κοινότητα να παρέμβει για να τερματιστεί η αιματοχυσία.

Αμεσα αντέδρασε στις καταγγελίες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου η Τεχεράνη. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ, απέρριψε τις κατηγορίες αυτές και εκτίμησε ότι όλα όσα αναφέρονται σχετικά με το Ιράν στη συγκεκριμένη ανακοίνωση «είναι εκτός πραγματικότητας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διπλωματικό επεισόδιο για αμφισβητούμενα νησιά στον Κόλπο (2023-07-13 00:00:00.0)
Πολυδαίδαλη κρίση στο φόντο ευρύτερων συγκρούσεων και ανταγωνισμών (2021-11-05 00:00:00.0)
Δηλώσεις για έναρξη συνομιλιών (2021-01-26 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται η ένταση και οι πολεμικές απειλές (2019-09-18 00:00:00.0)
Καταδίκες πυροδοτούν νέα ένταση (2011-06-23 00:00:00.0)
Πρώτη προσπάθεια ενότητας (1997-12-14 00:00:00.0)