Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Δηλώσεις για έναρξη συνομιλιών

ΝΤΟΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΡΙΑΝΤ.--

Λίγες μέρες μετά την πρόταση του Καταριανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, να μεσολαβήσει για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στις σχέσεις χωρών του Κόλπου με το Ιράν, εμφανίστηκε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου του σαουδαραβικού υπουργείου Εξωτερικών Σαίντ Χατιμπζαντέ, που εκτίμησε πως θα μπορούσαν, υπό κάποιες προϋποθέσεις, να ξεκινήσουν συνομιλίες ανάμεσα σε Ιράν και Σαουδική Αραβία.

«Εάν η Σαουδική Αραβία σοβαρολογεί όταν λέει πως θα κάνει μεταρρυθμίσεις στην εξωτερική πολιτική και συνειδητοποιήσει ότι μέσω της συνεργασίας μπορεί να βρεθεί τρόπος επίλυσης περιφερειακών προβλημάτων, τότε η πρώτη χώρα που θα καλωσόριζε μία τέτοια αλλαγή θα ήταν το Ιράν», είπε ο Ιρανός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Πρόσθεσε δε ότι σε τέτοια περίπτωση η χώρα του πρόθυμα θα συμμετείχε σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία.

Μιλώντας στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, o Χατιμπζαντέ δέχτηκε ότι η Σαουδική Αραβία «είναι πιθανό να έχει κάποιους φόβους» για την κατάσταση στην ευρύτερη περιφέρεια, θεωρώντας ότι θα μπορούσαν αυτοί οι φόβοι να συζητηθούν και να επιτευχθεί καθιέρωση ειρήνης στα Στενά Ορμούζ. Εδειξε ωστόσο να θέτει ως προϋπόθεση την άρση της αξίωσης των Σαουδαράβων για «περιορισμό» της γεωπολιτικής περιφερειακής επιρροής του Ιράν.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, στη διάρκεια δηλώσεων στο δίκτυο «Αλ Αραμπίγια», ανήγγειλε ότι σύντομα θα ξανανοίξει (μετά από περίπου 3,5 χρόνια) η πρεσβεία της χώρας του στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, στο πλαίσιο πρόσφατης συμφωνίας για αποκλιμάκωση στις σχέσεις του Κατάρ με το λεγόμενο αραβικό «κουαρτέτο» (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Αίγυπτος). Οι σχέσεις αυτές ως γνωστόν είχαν «παγώσει», με πρόσχημα τη στήριξη που παρείχε το Κατάρ στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και αιτία τη σύγκλιση συμφερόντων ανάμεσα στο εμιράτο και το ανταγωνιστικό Ιράν.

Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος τόνισε ότι η εξέλιξη δρομολογείται μετά τη διακήρυξη της Αλ Ούλα, που υπέγραψαν πριν μερικές βδομάδες στη σύνοδο χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, με στόχο την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων που είχαν διαρραγεί τον Ιούνη του 2017.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ