Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Φόνοι και λεηλασίες αμάχων από το στρατό της Ερυθραίας

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Κάτοικοι της βόρειας περιφέρειας της Αιθιοπίας, Τιγκράι, που βρίσκεται εδώ και περίπου τρεις μήνες υπό την πολιορκία του αιθιοπικού στρατού, κατήγγειλαν πως πλέον πέφτουν θύματα απερίγραπτης βίας και λεηλασιών από στρατιώτες της γειτονικής Ερυθραίας.

Το πρακτορείο ΑΡ επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες στο Τιγκράι κατήγγειλε ότι στρατιώτες της Ερυθραίας ξεκληρίζουν ολόκληρες οικογένειες βάζοντας στο στόχαστρό τους αγόρια από 7 ετών και άνδρες ή προβαίνουν σε σεξουαλική κακοποίηση αμάχων.

Οι βίαιες επιθέσεις στρατιωτών της Ερυθραίας φαίνεται πως γίνονται με τη σιωπηλή συγκατάθεση του Αιθίοπα πρωθυπουργού Αμπίι Αχμεντ, που είχε πάρει το Νόμπελ Ειρήνης το 2019 για την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης Αιθιοπίας - Ερυθραίας, που τερμάτισε πολυετή πόλεμο για συνοριακές διαφορές. Από τον περασμένο Νοέμβρη όμως ο Αιθίοπας πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει ανελέητο πόλεμο σε βάρος της περιφέρειας Τιγκράι, για να εξοντώσει πιθανούς μελλοντικούς πολιτικούς αντιπάλους του, καθώς το Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο της περιοχής συμμετείχε εδώ και περίπου 20 χρόνια σε όλες τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ο Αμπίι Αχμεντ φαίνεται επίσης πως έχει τη στήριξη δυτικών χωρών στο πλαίσιο της ευρύτερης γεωπολιτικής αντιπαράθεσής τους με την Κίνα, που και μέσω των προηγούμενων αιθιοπικών κυβερνήσεων είχε αυξήσει σημαντικά την οικονομική επιρροή της στην ανατολική Αφρική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ