Πέμπτη 23 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Καταδίκες πυροδοτούν νέα ένταση

ΜΑΝΑΜΑ.--

Σε ισόβια καταδικάστηκαν οκτώ σιίτες ακτιβιστές που κρίθηκαν ένοχοι για «συμμετοχή σε συνωμοσία ανατροπής της ηγεσίας του εμιράτου του Μπαχρέιν σε συνεννόηση με τρομοκρατική οργάνωση και σε συνεργασία με ξένο κράτος» (υπονοείται το Ιράν). Στη συγκεκριμένη δίκη οι κατηγορούμενοι ήταν 21 μέλη πολιτικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Μεταξύ των οκτώ συγκαταλέγονται ο Αμπντουλχάντι αλ Κχαουάτζα, επικεφαλής σιιτικής οργάνωσης δικαιωμάτων, ο Αμπντ αλ Τζαλίλ Σινγκάς, επικεφαλής του ακραίου σιιτικού κινήματος «Χακ» για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία καθώς και ο Χασάν Μουσχάιμα, ηγετική φυσιογνωμία του σιιτικού κινήματος στο εμιράτο που επέστρεψε από το Λονδίνο το Φεβρουάριο. Από τους συγκατηγορούμενούς τους, 10 καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια κάθειρξης, 2 σε 5ετή κάθειρξη και ένας σε 2ετή. Από τους 21 οι 7 καταδικάστηκαν ερήμην. Ολοι έχουν δικαίωμα έφεσης εντός 15νθημέρου.

Πρόκειται για μία από τις πολλές δίκες που διεξάγονται στο Μπαχρέιν. Στο εδώλιο κάθονται οι 400 συλληφθέντες στις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν το εμιράτο το Φεβρουάριο και οδήγησαν στην επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης με πρόσχημα την οποία κλήθηκαν ν' αναπτυχθούν στη χώρα και στρατεύματα από άλλες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σ. Αραβία, ΗΑΕ). Η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έγινε στις αρχές Ιουνίου.

Οι σιίτες που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού του εμιράτου, κατηγορούν τη σουνιτική βασιλική ηγεσία για διακρίσεις σε βάρος τους. Παράλληλα, με τα μέτρα καταστολής, ο εμίρης έχει καλέσει σε «εθνικό διάλογο», προοπτική που δε φαίνεται να προχωρά μετά από τις χτεσινές καταδίκες και αυτές που αναμένονται στις επόμενες δίκες. Χαρακτηριστικά, το μετριοπαθές σιιτικό κόμμα «Ουέφακ», που έχει αποσυρθεί από τη Βουλή, υποστήριξε ότι «οι καταδίκες συντηρούν την ένταση και το διχασμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ