Σταθερός υπερασπιστής της ΚΑΠ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2013

Γρηγοριάδης Κώστας

«Κρατικοποίηση της ΑΤΕ», «κάλυψη των εγχώριων διατροφικών αναγκών και στήριξη των εξαγωγών», «νέο ξεκίνημα στο συνεταιρισμό των αγροτών», είναι ορισμένες από τις πτυχές της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον αγροτικό τομέα που αναδείχτηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση στην Αρτα και σε περιοδεία στελεχών του στην πτηνοτροφική επιχείρηση ΠΙΝΔΟΣ.

Μιλάνε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για κάλυψη των διατροφικών αναγκών, όταν οι πρώτες ύλες, η παραγωγή και το εμπόριο, βρίσκονται στα χέρια ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων που καθορίζουν τα πάντα με γνώμονα το κέρδος και όχι τη διατροφή του λαού. Λένε για στήριξη των εξαγωγών, όταν λόγω των δεσμεύσεων της χώρας, στην τότε ΕΟΚ και σήμερα ΕΕ, μένουν αδιάθετα μια σειρά καλά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα που παράγουμε, γιατί η ενιαία εσωτερική αγορά της ΕΕ, που ψήφισε και στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέπει τις αθρόες εισαγωγές φτηνότερων ίδιων προϊόντων από τρίτες χώρες στα πλαίσια του «ελεύθερου εμπορίου» και των διεθνών καπιταλιστικών συμφωνιών. Και δεν ωφελούνται οι λαοί αυτών των χωρών, αφού δουλεύουν με μεροκάματα εξαθλίωσης. Εισάγουμε ευπαθή οπωροκηπευτικά προϊόντα ακόμη και από Βραζιλία και Αργεντινή, χώρες που οι λαοί τους μπορεί να πεινάνε, αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν πρότυπα ανάπτυξης.

Φτάσαμε στο σημείο να καλύπτουμε μόνο το 60% των αναγκών σε κρέας πουλερικών, ενώ πριν λίγα χρόνια καλύπταμε το 100%, κλείσανε εργοστάσια ζάχαρης και ο κατάλογος των επιπτώσεων δε σταματά. Σημαντικές γαλακτοβιομηχανίες όπως «ΣΥΝΕΡΓΑΛ», «ΑΣΠΡΟ» έκλεισαν, άλλες όπως «ΑΓΝΟ», «ΟΛΥΜΠΟΣ», «ΔΩΔΩΝΗ» ιδιωτικοποιήθηκαν. Αυτήν την πολιτική υποστηρίζει και προωθεί η ΕΕ του κεφαλαίου.

Αυτήν την πολιτική της ΕΕ, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άρρηκτους δεσμούς και η οποία συγκεντρώνει φυτικό και ζωικό κεφάλαιο σε μεγαλοκαπιταλιστές αγρότες, επιχειρηματικούς ομίλους, υπηρετεί και ο νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι μετατρέπονται σε ανώνυμες ισχυρές κεφαλαιουχικές εταιρείες. Για τα περί κρατικοποίησης της ΑΤΕ είναι ουτοπία και κοροϊδία ότι θα σωθεί η μικρομεσαία αγροτιά από την καταστροφή, αφού και όταν ήταν υπό κρατικό έλεγχο, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργούσε. Μόνο με αλλαγή τάξης στην εξουσία μπορούν να αλλάξουν ρόλο και οι τράπεζες.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Η απάντηση στον εμπαιγμό και στην κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην ενίσχυση των γραμμών του αγώνα μέσα από το συνεπές αγροτικό κίνημα που συσπειρώνεται στην ΠΑΣΥ και στη συμμαχία με τους εργάτες και αυτοαπασχολούμενους. Να δημιουργηθούν παντού εστίες οργανωμένης αντίστασης και αντεπίθεσης για την ανατροπή της ΚΑΠ, για την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής, αυτό μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυταπάτες στην αγροτιά σπέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ (2012-02-07 00:00:00.0)
Η διέξοδος βρίσκεται στο ΚΚΕ (2007-08-26 00:00:00.0)
Οι κομμουνιστές προτείνουν (2004-02-18 00:00:00.0)
Ετοιμάζονται για το αγωνιστικό «μαρς» (2001-09-16 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται για τις κινητοποιήσεις (2001-09-14 00:00:00.0)
Εχθρικό περιβάλλον (1997-03-09 00:00:00.0)