Τα χαράτσια
Παρασκευή 24 Μάη 2013

Γρηγοριάδης Κώστας

Το κόλπο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι πια γνωστό. Διοχετεύει πληροφορίες για τα σενάρια μέτρων που σχεδιάζει να εφαρμόσει, τις εμπλουτίζει στη συνέχεια με επιμέρους καρυκεύματα για τις θετικές υποτίθεται επιπτώσεις που θα έχουν για τα δημοσιονομικά και άλλους αριθμητικούς στόχους της αντιδραστικής της πολιτικής και αφήνει το πράγμα να ζυμώνεται.

Οταν κάποιες εφημερίδες, για λόγους δικών τους σκοπιμοτήτων, παίρνουν τις επιμέρους πλευρές αυτών των σεναρίων και συνθέτουν τη δική τους εκδοχή για τις επικείμενες κυβερνητικές ρυθμίσεις, βγαίνουν τα Γραφεία Τύπου των υπουργείων και ούτε λίγο ούτε πολύ διαψεύδουν μετά βδελυγμίας τα όσα γράφονται στον Τύπο σαν «παντελώς αναληθή».

Η ζωή, βέβαια, δείχνει ότι στο διάστημα που ακολουθεί ανακοινώνονται μέτρα και ρυθμίσεις που στην ουσία αν δεν είναι ακριβώς οι ίδιες, είναι περίπου σαν και εκείνες που λίγο πριν διαψεύδονταν. Αυτό είχε γίνει πέρσι με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το ίδιο επαναλήφθηκε με το προηγούμενο κύμα μείωσης των συντάξεων, το αυτό επαναλήφθηκε με το βασικό μισθό και πάει λέγοντας...

Αυτή τη φορά το υπουργείο Οικονομίας διαψεύδει ότι πρόκειται να αυξηθούν οι φόροι για τις γονικές παροχές. Οτι, δηλαδή, οι γονείς που θα μεταβιβάζουν στα παιδιά τους κάποιο ακίνητο θα πληρώνουν περισσότερο φόρο από όσο πληρώνουν σήμερα. Πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί ο σχετικός φόρος, θα το μάθουμε όταν δημοσιοποιηθεί ο καινούριος φορολογικός νόμος. Ωστόσο, μπορούμε να πούμε από τώρα ότι οι φόροι για γονικές παροχές θα αυξηθούν.

Οι κυβερνώντες εδώ και χρόνια ορκίζονται ότι δεν πρόκειται να αυξήσουν τη φορολογία, ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια και κάθε χρόνο, επιβάλλουν νέους φόρους και χαράτσια. Σε όσους ρωτήσουν θυμίστε, τους τόσους και τόσους συμπληρωματικούς άμεσους και έμμεσους φόρους, θυμίστε τα εφάπαξ και τα χαράτσια. Και όσους σας πουν ότι αυτά είναι περσινά και προπέρσινα, πέστε τους για το φετινό χαράτσι (τεράστια αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης), στο πετρέλαιο θέρμανσης, που ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να περάσουν το χειμώνα χωρίς θέρμανση.



Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα αντιλαϊκά χαράτσια με «ουρά» (2016-09-25 00:00:00.0)
Βαριά χαράτσια με τα εκκαθαριστικά σημειώματα (2013-09-10 00:00:00.0)
Εσπασε όλα τα ρεκόρ η αμόλυβδη (2011-03-01 00:00:00.0)
Την πληρώνουν οι μικροί ιδιοκτήτες (2007-12-14 00:00:00.0)
Συνέχεια αντιλαϊκών σεναρίων (2004-09-21 00:00:00.0)