ΑΓΟΡΑ
Αρχισε να «ζεσταίνεται» η κίνηση στην Αθήνα

Αντίθετα, στην αγορά Θεσσαλονίκης η κίνηση ήταν - μέχρι και χτες - μειωμένη. Οι τιμές σε αρνιά - κατσίκια κινούνται γύρω από τις 3.000 δραχμές το κιλό στην Αθήνα και λίγο φτηνότερα στη Θεσσαλονίκη

Παρασκευή 13 Απρίλη 2001

Αυξημένη ήταν χτες Μ. Πέμπτη η κίνηση στην αγορά της Αθήνας, που σταδιακά κορυφώνεται, καθώς οι καταναλωτές πραγματοποιούν τις απαραίτητες αγορές για το Μ. Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη, η κίνηση παρέμενε μέχρι και χτες ιδιαίτερα υποτονική. Οι τιμές, πάντως, στα αμνοερίφια που έχουν την «τιμητική» τους την Κυριακή κινήθηκαν και χτες στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών.

Συγκεκριμένα, στην αγορά της Αθήνας το ντόπιο αρνί και κατσίκι γάλακτος πωλούνταν ως επί το πλείστον μέχρι τις 3.000 δρχ. το κιλό, ενώ σε κάποια συνοικιακά κρεοπωλεία έφτασε τις 3.100-3.200 δρχ. το κιλό. Η συκωταριά πωλούνταν προς 1.200-1.700 δρχ. το κιλό.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι φέτος οι καταναλωτές δείχνουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγοράζουν κρέας, συγκεκριμένα αρνί και κατσίκι. Οπως παρατηρούν οι κρεοπώλες, είναι πολλοί εκείνοι που δε φαίνονται να εμπιστεύονται τη χειρόγραφη ταμπέλα του καταστήματος που δηλώνει ότι τα προϊόντα που πωλούνται είναι ελληνικά, αλλά ζητούν να δουν τη σφραγίδα επάνω στο σφάγιο.

Επίσης, χτες, όπως και τις προηγούμενες μέρες της Μ. Εβδομάδας, ήταν σταθερή η παρουσία των υπαλλήλων της Αγορανομίας και του ΣΔΟΕ στη Βαρβάκειο, όπου έλεγχαν τόσο τα παραστατικά των κρεάτων που μπήκαν στην αγορά όσο και εάν δίνονταν στους καταναλωτές οι αποδείξεις λιανικής πώλησης.

Να σημειώσουμε, επιπλέον, ότι σύμφωνα με τους καταστηματάρχες κρεοπώλες, οι τιμές στα αμνοερίφια δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά σήμερα και αύριο, που κορυφώνεται η καταναλωτική κίνηση, επισημαίνοντας ότι οι καταναλωτές δεν έχουν λόγο να αφήσουν τις αγορές τους για την τελευταία στιγμή ελπίζοντας ότι θα πληρώσουν φτηνότερα τον οβελία.

Σε ό,τι αφορά τα οπωροκηπευτικά, η ντομάτα παρέμεινε στις 500-600 δρχ. το κιλό χτες, ενώ «τσιμπημένες» ήταν οι τιμές και σε μια σειρά άλλα απαραίτητα για το τραπέζι της γιορτής κηπευτικά. Ειδικότερα, το μαρούλι πωλούνταν προς 100-200 δρχ. το ένα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια στις 400-500 δρχ. το κιλό, τα ξερά στις 200-250 δρχ., οι πατάτες προς 167-230 δρχ. το κιλό, τα λεμόνια στις 100-200 δρχ.

«Υπό το μηδέν» η κίνηση στη Θεσσαλονίκη

Μειωμένη περίπου κατά 30% εμφανιζόταν μέχρι και χτες Μ. Πέμπτη, η κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης, αν και οι τιμές ιδιαίτερα στα καταστήματα τροφίμων, οπωροκηπευτικών και τα κρεοπωλεία διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Εκτίμηση εμπόρων και καταναλωτών είναι πως το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα στοιχίσει ελαφρώς ακριβότερα, αν και σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές των προϊόντων παραμένουν καθηλωμένες στα περσινά επίπεδα.

Στα κρεοπωλεία της Θεσσαλονίκης, η μέση τιμή πώλησης του εγχώριου παραδοσιακού οβελία κυμαίνεται γύρω στις 2.400 δρχ. το κιλό, ενώ στις 2.000 δρχ. πωλούνται τα αρνάκια εισαγωγής (κύρια από τη Βουλγαρία). Στο χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας οι τιμές εμφανίζονται ελάχιστα μειωμένες στις περισσότερες περιπτώσεις. Σταθερές σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα εμφανίζονται οι τιμές στα λαχανικά, με εξαίρεση την ντομάτα και το λάχανο, που σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξαν τις 700 δρχ. το κιλό στην ντομάτα και τις 300 στο λάχανο.

Οι καταστηματάρχες ελπίζουν πως η αγορά θα ανακάμψει σήμερα και αύριο, αν και αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τις διαθέσεις των καταναλωτών, που χρόνο με το χρόνο φαίνεται να περιστέλλουν ολοένα και περισσότερο τις δαπάνες τους, ακόμη και για το πασχαλινό τραπέζι.

Στο μεταξύ, υποτονική ήταν η κίνηση και στα εμπορικά καταστήματα. Οι έμποροι ανάλογα με το είδος του καταστήματος εκτιμούν πως η κίνηση έχει πέσει σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τουλάχιστον κατά 10-15%. Οι καταναλωτές περιορίζονται στις εντελώς αναγκαίες αγορές και κυρίως σε αυτές που αφορούν τις παιδικές ανάγκες και επιθυμίες (λαμπάδες, παιχνίδια, ρούχα).

Την ίδια ώρα που η αγορά κυριολεκτικά βογκάει, ως αποτέλεσμα της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της πλειοψηφίας των καταναλωτών, τα συνεργεία του ΣΔΟΕ πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους, παράλληλα με τα κλιμάκια της Αγορανομίας και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, με στόχο τη συγκράτηση των τιμών και την πάταξη της αισχροκέρδειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανάκριβο το πασχαλινό τραπέζι (2007-04-05 00:00:00.0)
Χαμηλό βαρομετρικό... (2001-12-13 00:00:00.0)
Στις 2.000 δρχ. το κιλό η γαλοπούλα (1999-12-21 00:00:00.0)
Τσιμπημένες τιμές μέχρι την τελευταία στιγμή (1998-12-24 00:00:00.0)
Αρχισε η βδομάδα των τιμών... (1998-04-14 00:00:00.0)
Σήμερα και αύριο θα διαμορφωθούν οι τιμές (1997-04-23 00:00:00.0)