Πέμπτη 5 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Πανάκριβο το πασχαλινό τραπέζι

Στα 10 ευρώ η τιμή των αρνιών και κατσικιών στη Βαρβάκειο. Για ...φτήνια μιλάει ο υφυπουργός Ανάπτυξης

Από τις χτεσινές τιμές πώλησης κατσικιών στη Βαρβάκειο Αγορά
Από τις χτεσινές τιμές πώλησης κατσικιών στη Βαρβάκειο Αγορά
Τιμές στα ύψη για τα βαλάντια των μισθοσυντήρητων οικογενειών που θέλουν λίγο - πολύ 80 ευρώ για ένα κατσίκι οκτώ κιλών, καταναλωτές που ακόμα περισσότερο «βολιδοσκοπούν» τις τιμές και λιγότερο ψωνίζουν και καταστηματάρχες σε αναμονή, για αύξηση της αγοραστικής κίνησης ενόψει του Πάσχα συνθέτουν τη χτεσινή εικόνα στην κεντρική κρεαταγορά της Αθήνας, τη Βαρβάκειο.

Χτες στα περισσότερα κρεοπωλεία της Βαρβακείου οι τιμές στα ντόπια κατσίκια γάλακτος - σύμφωνα πάντα με την αναρτημένη ένδειξη - κυμαίνονταν στα 9,50 - 10 ευρώ το κιλό, ενώ τα μεγαλύτερα, συχνά με την ένδειξη «για σούβλα», πωλούνταν στα 7 - 8 ευρώ το κιλό. Τα εμφανιζόμενα ως ντόπια αρνιά «γάλακτος» πωλούνταν στα 8 - 10 ευρώ το κιλό, τα εισαγωγής από ΠΓΔΜ και από Βουλγαρία στα 6 - 7 ευρώ το κιλό. Οι «ντόπιες» συκωταριές πωλούνταν προς 5 - 6,5 ευρώ το κιλό, 6 ευρώ από ΠΓΔΜ και 7 - 8 ευρώ το κιλό οι Ισπανίας. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία οι τιμές κυμαίνονται 1 - 2 ευρώ υψηλότερα.

Το συνολικό κόστος της διατροφής για τις ημέρες αυτές ανεβάζει ακόμα περισσότερο το καλάθι με τα οπωροκηπευτικά. Στις λαϊκές όλες τις τελευταίες ημέρες βρίσκει κανείς τις ελληνικές πατάτες στα 80 λεπτά το κιλό και τις αιγυπτιακές στα 0,60 - 0,75 ευρώ το κιλό.

Στο μεταξύ, να... πανηγυρίσει έσπευσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, κατά τη διάρκεια της εθιμοτυπικής του επίσκεψης στη Βαρβάκειο, λέγοντας ότι «όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας» οι τιμές βρίσκονται φέτος σε χαμηλότερα επίπεδα. Προφανώς, ο υφυπουργός αναφέρεται σε ιδιότυπους τρόπους υπολογισμού με βάση τις ανώτατες τιμές, οι οποίες χτες έδειξαν να υπολείπονται περίπου κατά 50 λεπτά. Η ουσία πάντως είναι ότι χτες οι τιμές κινούνταν στα 10 ευρώ το κιλό κι αυτό, μάλιστα, ενώ οι χονδρέμποροι φέτος αγοράζουν ακόμα και δυο ευρώ χαμηλότερα από τους παραγωγούς! Είναι προφανές ότι η προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να διαστρεβλώσει τη δεινή καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων με ευχολόγια και προφορικές αλχημείες, ούτε την κερδοσκοπία αντιμετωπίζει, ούτε τα νοικοκυριά ανακουφίζει από τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Κατασχέσεις ύποπτων κρεάτων

Στην κατάσχεση 1.480 κιλών αμνοεριφίων με δυσδιάκριτες σημάνσεις προχώρησαν χτες οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά, ενώ εντόπισαν και περίπτωση παράνομης ελληνοποίησης σε ένα κρεοπωλείο της δημοτικής αγοράς Πειραιά. Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν 98 αρνιά συνολικού βάρους 980 κιλών από την Κρεαταγορά του Ρέντη (εντοπίστηκαν στο κατάστημα της εταιρείας ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΙΑΧΑΚΗΣ Α.Ε., με δυσδιάκριτες σημάνσεις) και σφάγια αμνών συνολικού βάρους 500 κιλών (από το κατάστημα χονδρικής πώλησης ΕΝΑ ΚΑΣ & ΚΑΡΥ, Κηφισού 88 στο Ρέντη, με δυσδιάκριτες σημάνσεις).

Επίσης, στον εισαγγελέα αγορανομίας Πειραιά παραπέμπονται οι υπεύθυνοι των παρακάτω καταστημάτων για διάφορες παραβάσεις:

  • Το κρεοπωλείο της δημοτικής αγοράς Πειραιά, ΖΑΝΤΙΩΤΗΣ ΕΠΕ, επειδή πωλούσε έντερα Γαλλίας ως εγχώρια.
  • Το ουζερί «ΔΕΛΦΙΝΙ» Γ. ΤΣΕΜΠΕΛΗΣ - Ν. ΣΤΑΓΙΑΣ Ο.Ε. επειδή δεν ανέγραφε στον τιμοκατάλογο τα είδη που παρέχονται ως κατεψυγμένα και τα είδη των ελαίων που χρησιμοποιούνται σε ωμή μορφή.
  • Το κρεοπωλείο ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜ. επειδή δεν υπήρχαν ενδεικτικές πινακίδες τιμών σε συκωταριές και έντερα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ