Πέμπτη 5 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Λογιστική «τακτοποίηση» στα «κόκκινα» δάνεια

Η Τράπεζα της Ελλάδος ζητά πρόσθετα μέτρα ελέγχου στις χορηγήσεις δανείων

Σε λογιστικές τακτοποιήσεις των δανείων που έχουν βγει στο «κόκκινο» προχωρούν οι τράπεζες σε εφαρμογή των σχετικών κατευθύνσεων που πήραν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η πρακτική αυτή έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τη διασφάλιση των μεγαλομετόχων και των μελλοντικών επενδυτών των τραπεζών. Σε αυτό το πλαίσιο η Τράπεζα της Ελλάδος καλεί τις τράπεζες να παίρνουν προληπτικά μέτρα σε ό,τι αφορά τις εγκρίσεις νέων δανείων, στις λογιστικές προβλέψεις για επισφαλή δάνεια κ.ά. Να θυμίσουμε ότι στο τέλος του χρόνου που μας πέρασε τα χρέη των νοικοκυριών προς τις τράπεζες είχαν ξεπεράσει τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ - ποσό ρεκόρ όλων των εποχών. Το γεγονός, που για τους τραπεζίτες θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό, αφού από την αύξηση των χορηγούμενων δανείων αυξάνονται τα τραπεζικά κέρδη, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής σκληρής λιτότητας, την οποία οι εργαζόμενοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν παίρνοντας δάνεια από τις τράπεζες, προκειμένου να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες για τη διαβίωσή τους.

Είναι φανερό πως η εφαρμογή των νέων διεθνών κανονιστικών μοντέλων λειτουργίας των τραπεζών έχει να κάνει και με την «ομαλή» λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αποφυγή κραδασμών σε περιπτώσεις κρίσεων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος με χτεσινή ανακοίνωση αναφέρει πως οι τράπεζες προχώρησαν σε βελτίωση των συστημάτων διαχείρισης κινδύνου και σε διαγραφές επισφαλών απαιτήσεων, με αποτέλεσμα να μειωθεί το ποσοστό των καθυστερημένων δανείων στο σύνολο των δανείων από 6,3% το 2005 στο 5,4% στο τέλος του 2006. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι λογιστικές διαγραφές των δανείων που έχουν βγει στο «κόκκινο» δεν αλλάζουν την κατάσταση για τα υπερδανεισμένα λαϊκά νοικοκυριά. Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, τα δάνεια των νοικοκυριών σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες έφταναν σε 4 δισ. ευρώ και για τις επιχειρήσεις σε περίπου 6 δισ. ευρώ, συνολικά δηλαδή στο αστρονομικό ύψος των 10 δισ. ευρώ.

Η ηγεσίας της Τράπεζας της Ελλάδος, παίρνοντας υπόψη τη «συνεχιζόμενη ταχεία πιστωτική επέκταση, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου των τραπεζών». Επιπλέον και ενόψει της εφαρμογής του νέου κανονιστικού πλαισίου (Βασιλεία ΙΙ), καλεί τις τράπεζες να προχωρήσουν σε περαιτέρω προσαρμογές μειώνοντας τις καθυστερήσεις στο 3,5% της μάζας του δανεισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ