ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Οχι στη διάλυση δικαιωμάτων και δημόσιων δομών

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αποδυνάμωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προς όφελος των ιδιωτών, εκτιμούν οι αρχαιολόγοι

Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2013

«Οχι στην εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς» δηλώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ
Στόχο για καθολική συμμετοχή των αρχαιολόγων στη 48ωρη απεργία στο Δημόσιο στις 18 και 19 Σεπτέμβρη βάζουν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και οι τοπικές επιτροπές του που συνεδρίασαν από κοινού στις αρχές του μήνα.

Ο ΣΕΑ καταγγέλλει τις απολύσεις, τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και ειδικότερα το χτύπημα σε Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση και Πολιτισμό, σημειώνοντας ότι πίσω από λέξεις όπως «αξιολόγηση, «αναδιάρθρωση», «κινητικότητα» κρύβεται η πολιτική που διαλύει το Δημόσιο και βυθίζει τους εργαζόμενους στη φτώχεια.

Για το ΥΠΠΟ σημειώνει ότι «οι 250 ή 500 "διαθεσιμότητες" είναι μόνο η αρχή των απολύσεων που έρχονται». «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν έχει πλεονάζον προσωπικό, αντιθέτως έχει ανάγκη από προσωπικό στα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη τη χώρα. Δεν έχει σημασία ποιοι κλάδοι θα ενταχθούν στο πρώτο κύμα της "διαθεσιμότητας" (ως τώρα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιοι είναι οι κλάδοι αυτοί), αφού είναι προφανές ότι στόχος είναι να αποδυναμωθεί συνολικά η Αρχαιολογική Υπηρεσία και η προστασία των μνημείων, να περάσουν λειτουργίες της σε ιδιώτες και να πάψει ο (ανεπιθύμητος για την κυβέρνηση, όπως αποδεικνύεται) ελεγκτικός ρόλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

Προσθέτει ότι «οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα μουσεία σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε οριακό σημείο: Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τις συνεχείς παραστάσεις στην πολιτική ηγεσία, δεν έχει καταβληθεί ακόμη ούτε 1 ευρώ για λειτουργικά στις υπηρεσίες. Απλήρωτοι παραμένουν πολλοί εργαζόμενοι στα έργα του ΕΣΠΑ, όπως και οι εργαζόμενοι μέσω ΜΚΟ (σ.σ. πρόκειται για εργαζόμενους που προσλήφθηκαν με συμβάσεις στην Αρχαιολογική Υπηρεσία... μέσω "Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων"). Οδοιπορικά οφείλονται σε όλους τους συναδέλφους, την ίδια ώρα που οι μισθοί μας παραμένουν κάτω από το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης και δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις απαράδεκτες αυξήσεις φόρων, τα χαράτσια, τις αυξήσεις στα βασικά αγαθά και τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας».

«Η κυβέρνηση», συνεχίζουν οι αρχαιολόγοι, «δεν μας βλέπει σαν εργαζόμενους, αλλά σαν αριθμούς. Οι "διαθεσιμότητες" μοιάζουν με ξαφνικό θάνατο, αφού εξαγγέλλονται στους υποψήφιους προς απόλυση μία μέρα πριν! Μια κυβέρνηση που βγάζει σε διαθεσιμότητα γιατρούς και νοσηλευτές, που απολύει εκπαιδευτικούς και αναγγέλλει ότι θα τους επαναπροσλάβει ως... ωρομίσθιους (...) είναι προφανές ότι δεν ενδιαφέρεται για την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου τομέα, αλλά μόνο για τη διάλυση κάθε δικαιώματος των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αλλωστε, δεν πρόκειται για "μείωση του δημόσιου τομέα", αλλά για κατάργηση της μονιμότητας και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, αφού οι ανάγκες του Δημοσίου θα καλύπτονται από δω και πέρα με ιδιωτικά συνεργεία, πεντάμηνες συμβάσεις μέσω ΜΚΟ, ή ωρομίσθιους!».

Ο ΣΕΑ καλεί τους εργαζόμενους στην Αρχαιολογική Υπηρεσία να προχωρήσουν σε συσκέψεις για την προετοιμασία της απεργίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» (2023-09-15 00:00:00.0)
Αμεση χρηματοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (2012-11-02 00:00:00.0)
«Βάλλει» κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς (2012-03-28 00:00:00.0)
«Οχι» στη «συγχώνευση» του πολιτισμού (2011-11-17 00:00:00.0)
«Ο πολιτισμός δεν συγχωνεύεται»! (2011-09-28 00:00:00.0)
Επικίνδυνη η λειψή στελέχωσή της (1999-07-10 00:00:00.0)