ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Ο αγώνας να βγει έξω από τα στενά πλαίσια του πανεπιστημίου
Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2013

Από τη χτεσινή πορεία διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών
«

Ο αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Πρέπει να βγει έξω από τα στενά πλαίσια του πανεπιστημίου, να μπει δυνατά στην κοινωνία, να αγκαλιάσει πλατιά λαϊκά στρώματα, γιατί η υπόθεση αυτού του αγώνα δεν είναι κλαδική. Αφορά τη λειτουργία των πανεπιστημίων, τις γνώσεις και τα επαγγελματικά εφόδια που παίρνουν τα παιδιά του λαού. Είναι λαϊκό πρόβλημα κι ως εκ τούτου μαζί πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Να μην επιτρέψουμε καμιά απόλυση».

Στις πύλες της Πολυτεχνειούπολης στου Ζωγράφου και του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια, εκεί όπου διοικητικοί υπάλληλοι - έχοντας στο πλευρό τους και τους φοιτητές - δίνουν για πέμπτη βδομάδα τη μάχη της απεργίας ενάντια στη διαθεσιμότητα που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, βρέθηκε χτες το πρωί ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ. Μαζί και συνδικαλιστές από τέσσερις Ομοσπονδίες ιδιωτικού τομέα που εκπροσωπούν χιλιάδες εργαζόμενους και συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Οικοδόμων ο Κώστας Χατζιάρας επισήμανε την ανάγκη οργάνωσης στα ταξικά συνδικάτα, από το Φάρμακο ο Βασίλης Μάρας τούς υπενθύμισε ότι απ' αυτή την ιστορία κερδίζουν τα μονοπώλια και οι πολιτικοί εκφραστές τους, από την Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου ο Λεωνίδας Σακκάς μίλησε για τη σημασία που έχει να αποκτήσει ο αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων ποιοτικά χαρακτηριστικά και καθαρό προσανατολισμό και ο Μανώλης Καραντούσας, από την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, υπογράμμισε την αναγκαιότητα ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, η οποία περνάει μόνο μέσα από τη γραμμή της σύγκρουσης με τα μονοπώλια.

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση με εργαζόμενους στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου
«Δύο πράγματα είναι ιερά αυτή τη στιγμή. Πρώτον, η ενότητα στον κλάδο όλων των εργαζομένων. Δεύτερον, συμμαχία, κοινωνική στήριξη, κοινή δράση. Δεν πρέπει να περάσει η λογική της διάσπασης, όπου το υπουργείο καλεί ατομικά τους εργαζόμενους να καταθέσουν τα δικαιολογητικά της διαθεσιμότητας. Είναι ζήτημα συνείδησης. Να μη δώσετε ατομικές καταστάσεις. Είναι σαν να δεχόμαστε στον ιδιωτικό τομέα ατομικές συμβάσεις εργασίας, που σημαίνει απεμπόληση όλων των δικαιωμάτων. Να καλέσετε την Ομοσπονδία σας να σας καλύψει συνδικαλιστικά. Με όρους συλλογικού αγώνα γίνεται η σύγκρουση. Εχει μεγάλη σημασία το υλικό που έδωσες σ' έναν αγώνα, να είναι με ψηλά το κεφάλι, να βγαίνεις διαπαιδαγωγημένος στην αντίσταση», τόνισε ο Αλ. Αρβανιτίδης, μιλώντας για το νέο εκβιασμό και εκφοβισμό που επιχειρεί η κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι από προχτές έχει διαρρεύσει στα μέσα πως θα βάλει τους εργαζόμενους να καταθέσουν ατομικά στο διαδίκτυο ο καθένας τα στοιχεία του για να επιλέξει ποιοι θα βγουν σε διαθεσιμότητα και ότι όποιος δεν καταγραφεί ηλεκτρονικά θα τεθεί σε αργία.

Ο Αλ. Αρβανιτίδης κάλεσε τους εργαζόμενους στη γενική απεργία που έχει προκηρύξει το ΠΑΜΕ στις 6 Νοέμβρη: «Θέλουμε σ' αυτή την απεργία να βουλιάξουν πλατείες, δρόμοι. Να μη λειτουργήσει εργοστάσιο, υπηρεσία, σχολείο, πανεπιστήμιο. Να δείξουμε τη δύναμή μας. Δεν την δείξαμε ακόμη».

Να μη γίνει καμία απόλυση

Την απαίτηση να μη γίνει καμία απόλυση και διαθεσιμότητα, καμία ιδιωτικοποίηση αλλά να υπάρχει ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, διατύπωσαν χτες το μεσημέρι διοικητικοί υπάλληλοι ιδρυμάτων και φοιτητές, κατά τη διάρκεια πορείας προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σημαντική ήταν η παρουσία των Ομοσπονδιών και Συνδικάτων Φαρμάκου, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργών και Ιματισμού και της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας. Η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμάκου, μίλησε στους δεκάδες διαδηλωτές για το δίκαιο αγώνα τους, τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας την ανάγκη του ενιαίου και συντονισμένου αγώνα μεταξύ των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα αναμένεται σήμερα να προχωρήσουν σε νέες ΓΣ οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία των πανεπιστημίων για να αποφασίσουν την παραπέρα δράση τους. Η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συνεδριάζει εκ νέου αύριο, Σάββατο.

Μέσα από τη Γενική τους Συνέλευση, σήμερα, θα απαντήσουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ στα νέα τελεσίγραφα του υπουργού Παιδείας και την κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησής τους. Στο μεταξύ, και σήμερα συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν αποφασίσει, ενάντια στις διαθεσιμότητες, έχοντας στο πλευρό τους την πανεπιστημιακή κοινότητα (καθηγητές, φοιτητές, κ.λπ.). Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, που συνεδρίασε την Τετάρτη, ζήτησε παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των στοιχείων, καθώς, όπως ισχυρίζεται, δεν μπορεί να ανταποκριθεί εξαιτίας της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση συνεχίζει τον αυταρχισμό (2013-12-04 00:00:00.0)
Νέα 48ωρη απεργία τη Δευτέρα (2013-11-23 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι διοικητικοί υπάλληλοι (2013-10-02 00:00:00.0)
Αδυνατούν να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια (2013-09-21 00:00:00.0)
Διέγραψαν από το «Μητρώο» διοικητικούς υπαλλήλους... (2012-12-12 00:00:00.0)
Νέα 48ωρη απεργία (2012-11-24 00:00:00.0)