Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αδυνατούν να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια

Σε διαθεσιμότητα 1.349 εργαζόμενοι από οκτώ ΑΕΙ

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στη διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, ενώ τη Δευτέρα θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που βγάζει σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, σε διαθεσιμότητα τίθενται: 498 υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθήνας, 399 του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, 169 του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, 118 του Πανεπιστημίου Πάτρας, 35 του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, 33 του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 48 του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και 49 διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κατά το υπουργείο, το σύνολο των παραπάνω υπαλλήλων (συμπεριλαμβανομένων των πιθανών εξαιρουμένων από το νόμο όπως ΑμΕΑ, πολύτεκνοι κ.ά.) των οκτώ ιδρυμάτων θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Η διαθεσιμότητα αφορά τους εξής κλάδους και ειδικότητες: Διοικητικού, Διοικητικού - Οικονομικού, Διοικητικού - Λογιστικού, Επιστατών, Επιμελητών, Προσωπικού Η/Υ, Τεχνικού, Φυλάκων - Νυχτοφυλάκων, Διοικητικών Γραμματέων, Τηλεφωνητών - Θυρωρών, Διοικητικής - Οικονομικής Υποστήριξης, Υπαλλήλων Γραφείων, Μεταφραστών - Διερμηνέων, Βιβλιοθηκονόμων, Επιστατών, Κλητήρων.

Στα παραπάνω κατέληξε το υπουργείο Παιδείας και το κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης έχοντας επεξεργαστεί, με βάση την πολιτική της κυβέρνησης, τα στοιχεία που συνέλεξε από τα πανεπιστήμια, τα οποία από την πλευρά τους είχαν δηλώσει ότι δεν έχουν πλεόνασμα, αλλά έλλειμμα διοικητικού προσωπικού. Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του υποστηρίζει ότι τα οκτώ ιδρύματα παρουσιάζουν πλεόνασμα και υπάρχουν ανάγκες για 646 θέσεις κατανεμημένες σε 25 πανεπιστήμια και ΤΕΙ που θα «καλυφθούν» από το προσωπικό που τίθεται σε διαθεσιμότητα σε ειδικό πρόγραμμα «Δια-Ιδρυματικής κινητικότητας».

Συνεχίζονται οι απεργίες στα ιδρύματα

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης ενάντια στη διαθεσιμότητα. Με νέα 48ωρη απεργία, Δευτέρα και Τρίτη, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καλώντας την πανεπιστημιακή κοινότητα, τους άλλους συλλόγους εργαζομένων να συμπαραταχθούν με αγωνιστικές δράσεις και τη διοίκηση του ΑΠΘ να υποβάλλει την παραίτησή της, αφού μετά τις διαθεσιμότητες, το ίδρυμα δε θα μπορεί πλέον να λειτουργεί. Σύμφωνα με το ΑΠΘ, δεν «περισσεύει» κανένας και χρειάζεται επιπλέον 213 υπαλλήλους για να λειτουργήσει σωστά.

Το ΑΠΘ προχώρησε την Πέμπτη σε τριήμερη αναστολή της διοικητικής λειτουργίας και οι πρυτανικές και κοσμητορικές αρχές του μελετούν το ενδεχόμενο της παραίτησης από τα διοικητικά τους καθήκοντα, «λόγω αδυναμίας άσκησης διοίκησης» αν προχωρήσουν οι διαθεσιμότητες.

Αναστολή της διοικητικής λειτουργίας και αναβολή έναρξης των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αποφάσισε χτες η Σύγκλητος ενάντια στην απόφαση να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 49 υπάλληλοι του ιδρύματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ