Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Για τη σοσιαλιστική κοινωνία αξίζει να παλέψουμε

Μπορούμε να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει αν συμβιβαστούμε με το καπιταλιστικό σύστημα; Γύρω από το ερώτημα αυτό συζήτησαν στο στέκι νέων εργαζομένων και ανέργων, δεκάδες νέοι και νέες. Απάντηση έδωσε το σύνθημα της εκδήλωσης: «Για τη σοσιαλιστική κοινωνία που καταργεί τη μισθωτή σκλαβιά και την ανεργία, αξίζει να παλέψουμε».

Το παρόν και το μέλλον που σχεδιάζει ο καπιταλισμός για τη νεολαία είναι η ανεργία και η ένταση της εκμετάλλευσης, τόνισε ο Σπύρος Μπότσης, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟΑ του ΚΚΕ, τη στιγμή που υπάρχουν οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει πράξη η δυνατότητα αυτή είναι να γίνουν οι εργαζόμενοι κυρίαρχοι στα μέσα παραγωγής, όπως υπογράμμισε. Κάλεσε τη νεολαία να μελετήσει το πρόγραμμα του ΚΚΕ και την αντίληψή του για τη σοσιαλιστική κοινωνία, μια κοινωνία στην οποία οι νέες σχέσεις παραγωγής θα δημιουργηθούν ως αποτέλεσμα της συνειδητής δράσης των εργαζομένων, με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών και των φίλων του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε η Κυριακή Καμαρινού, εκπαιδευτικός και διδάκτωρ κοινωνιολογίας, που μετέφερε τις εμπειρίες της από τη ζωή της στη Σοβιετική Ενωση, ως παιδί πολιτικών προσφύγων. «Ο,τι βλέπετε σας ανήκουν, ανήκουν στο σοβιετικό λαό, και πρέπει να τα αγαπάτε και να τα προσέχετε». Με τα λόγια αυτά, όπως θυμάται η Κ. Καμαρινού, εξηγούσε η δασκάλα στους μικρούς της μαθητές τη σημασία της κοινωνικής ιδιοκτησίας. Μέσα από τις αναμνήσεις της ζωντάνεψαν τα δικαιώματα που εξασφάλισε η σοσιαλιστική κοινωνία στους εργαζομένους: το δικαίωμα στην κατοικία, τη δωρεάν παροχή ρεύματος, νερού, θέρμανσης και τηλεφώνου, το δικαίωμα στην αναψυχή και τις διακοπές, τις πρωτόγνωρες κατακτήσεις στην Παιδεία και την Υγεία.


Το πρόγραμμα στο στέκι εργαζόμενων και άνεργων νέων συνεχίστηκε με συναυλία από το ροκ συγκρότημα Μοdifica, από νέους που ζουν στο Κερατσίνι, και ολοκληρώθηκε με το συγκρότημα Νέων Υγειονομικών της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ