ΙΑΠΩΝΙΑ
Διεκδικεί μερίδιο στην παγκόσμια αγορά όπλων

Αίρονται όλο και περισσότερο οι «περιορισμοί» στην εξαγωγή όπλων που είχαν επιβληθεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Σάββατο 1 Φλεβάρη 2014

Από κοινή άσκηση Ιαπωνίας - ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβρη, στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΤΟΚΙΟ.--

Να προμηθευτεί πολεμικά αεροσκάφη από την Ιαπωνία ετοιμάζεται η Ινδία, σε μία κίνηση που επιβεβαιώνει ότι «αίρονται» όλο και περισσότερο οι περιορισμοί στην πολεμική βιομηχανία που συνεπάγεται το Σύνταγμα της Ιαπωνίας όπως διαμορφώθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι είναι «στα σκαριά» η υπογραφή συμβολαίου συνολικής αξίας 1,65 δισ. δολαρίων με την ιαπωνική βιομηχανία «Shin Maywa Industries» που θα προμηθεύσει την ινδική κυβέρνηση με 15 αμφίβια αεροσκάφη που καθένα τους κοστίζει περίπου 110 εκατ. δολάρια. Εκτιμάται ότι τα αεροσκάφη (των οποίων η συναρμολόγηση θα γίνει και στην Ινδία, δίνοντάς της έτσι πρόσβαση στην πολεμική τεχνολογία της Ιαπωνίας) θα μπορούν να εκτελέσουν πτήσεις συνολικής διάρκειας πάνω από 4.500 χιλιόμετρα, δίνοντας έτσι στην Ινδία τη δυνατότητα για ευρείες επιχειρήσεις σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι η Ινδία θα αξιοποιήσει τα αεροπλάνα για να υποστηρίζει θαλάσσιες επιχειρήσεις «ενισχύοντας το προφίλ της στον Ινδικό Ωκεανό απέναντι στην Κίνα» όπως σχολιάζει το «Ρόιτερς». Ενώ συμπληρώνει: «Η συμφωνία θέτει τις βάσεις για μια ευρύτερη ιαπωνική ώθηση στην Ινδία, τη μεγαλύτερη αγορά όπλων παγκοσμίως, όπου για καιρό κυριαρχούσε η Ρωσία, αλλά πλέον προμηθεύεται υλικά από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ».

Η Ινδία ενδιαφέρεται ακόμα να προμηθεύσει το ναυτικό της με σκάφη περιπολίας και ηλεκτρονικό πολεμικό εξοπλισμό. Σχέδια που αναμένεται να αναζωογονήσουν τις επενδύσεις ιαπωνικών εταιρειών, όπως η «Mitsubishi Heavy Industries Ltd» και η «Kawasaki Heavy Industries Ltd».

Το διάστημα 2007-2011 η Ινδία δαπάνησε 12,7 δισ. δολάρια για εξοπλιστικές δαπάνες και, καθώς σχεδιάζει να αναπτύξει εγχώρια βιομηχανία, ενδιαφέρεται να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνογνωσία ή να προχωρήσει σε κοινοπραξίες για να αναλάβει παραγγελίες.

Η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών, αλλά και της «αμυντικής» συνεργασίας των δύο χωρών ήταν το βασικό αντικείμενο της πρόσφατης επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε στην Ινδία.

«Λύση» για αντιθέσεις, αλλά και μπίζνες

Η ενίσχυση της στρατιωτικής «κινητικότητας» στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας δεν αποτυπώνει μόνο τους κινδύνους που γεννούν για τους λαούς οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Μεγαλώνει και τη «δίψα» των μονοπωλίων της πολεμικής βιομηχανίας που βλέπουν μπροστά τους νέα πεδία κερδοφορίας.

Η Ιαπωνία διεκδικεί το δικό της μερίδιο στην παγκόσμια αγορά πολεμικού εξοπλισμού. Ηδη, η τεχνογνωσία που παράγει μπορεί να αξιοποιηθεί και στην πολεμική βιομηχανία (παλιότερα άλλωστε είχε κάνει σχετικές εξαγωγές στις ΗΠΑ). Επιπλέον, ιαπωνικά κεφάλαια συμμετέχουν σε κοινοπραξίες για την παραγωγή πολεμικού εξοπλισμού.

Τα σχέδια τροποποίησης του Συντάγματος παραδέχτηκε ουσιαστικά ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, προχτές, σημειώνοντας ότι θα τηρηθεί αυστηρή «διαδικασία ελέγχου» για να καθορίζεται πότε θα επιτρέπονται οι εξαγωγές όπλων.

Σήμερα το Σύνταγμα απαγορεύει τη χρήση βίας για τη διευθέτηση διαφορών με άλλες χώρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Ιαπωνία η Βρετανίδα πρωθυπουργός (2017-09-01 00:00:00.0)
Συμφωνία για πυρηνική συνεργασία (2016-11-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2013-05-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2013-04-25 00:00:00.0)
Εχουν σκυλιάσει, γιατί νοιάζονται για τα κέρδη τους (2010-06-11 00:00:00.0)
«Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο» (2002-01-12 00:00:00.0)