Τετάρτη 29 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσαν χτες ότι θα δημιουργήσουν μια «Επαρχιακή Συνέλευση σύμφωνα με το σερβικό Σύνταγμα» για να εμποδίσουν την ενσωμάτωσή τους στις θεσμικές δομές του προτεκτοράτου. Οπως υποστήριξαν, η πρώτη «σύνοδος» αυτής της «συνέλευσης» θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιούνη.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Παραιτήθηκε, χτες, από Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, το ανώτερο ουσιαστικά αξίωμα στη Λιβύη μέχρι στιγμής μετά την ανατροπή Καντάφι, ο Μουχάμαντ αλ Μεγκάριεφ, λόγω της δίχρονης θητείας του ως πρέσβης του καθεστώτος, τη δεκαετία του '80. Η παραίτησή του έρχεται μετά από την υιοθέτηση νομοθεσίας «αποκλεισμού από αξιώματα» όσων υπηρέτησαν έστω και μία ημέρα την κυβέρνηση Καντάφι.

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Τα θεμέλια του δεύτερου από τους τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες που κατασκευάζουν με στόχο το 2020 να έχει μειώσει κατά 12 εκατομμύρια τόνους τις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα και την ενεργειακή τους εξάρτηση από το πετρέλαιο που τα ίδια παράγουν (2,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως) έθεσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Την κατασκευή έχουν αναλάβει, διά μέσου της κορεατικής κρατικής ενεργειακής εταιρείας, οι εταιρείες «Samsung», «Hyundai», «Doosan Heavy Industries». Το Μάρτιο τα ΗΑΕ εγκαινίασαν και τη, μεγαλύτερη στον κόσμο, εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Συνεχίστηκε και χτες το μπαράζ επιθέσεων κυρίως κατά σιιτικών συνοικιών αν και ο στόχος αυτή τη φορά ήταν κυρίως άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Συνολικά σκοτώθηκαν 16 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 35, μεταξύ αυτών και άμαχοι. Οι επιθέσεις έγιναν στη συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, σε Μοσούλη, Ταρμίγια.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον επτά αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση εκ των έσω στο Αφγανιστάν, όταν συνάδελφοί τους άνοιξαν πυρ εναντίον τους, τη στιγμή που στη χώρα ανοίγει έντονα η συζήτηση για τη διείσδυση των Ταλιμπάν στις δυνάμεις ασφαλείας.

ΤOKIO.-- Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου F15 συνετρίβη χτες, από άγνωστη αιτία, ανοιχτά της νήσου Οκινάουα στην νότια Ιαπωνία. Ο πιλότος, που χρησιμοποίησε το σύστημα αυτόματης εκτίναξης, διεσώθη στη θάλασσα από συνεργεία διάσωσης 115 χλμ ανατολικά της Οκινάουα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ