Τετάρτη 29 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΟΣΣΑ
Απασχολεί η «αυριανή μέρα» στο Αφγανιστάν

Με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα της Κιργισίας, Μπισκέκ, στις 28 Μάη, οι εργασίες της άτυπης Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), όπου συμμετέχουν Αρμενία, Λευκορωσία, Καζαχστάν, Κιργισία, Ρωσία, Τατζικιστάν.

Μεταξύ των κύριων θεμάτων που συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής ήταν η κατάσταση στο Αφγανιστάν και η διαμόρφωσή της μετά την επικείμενη απόσυρση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ το 2014, καθώς και η τύχη του αεροδρομίου Μανάς της Κιργισίας, από το οποίο την ίδια χρονιά πρέπει να απομακρυνθεί η αεροπορική βάση των ΗΠΑ, λόγω λήξης της συμφωνίας.

Ο Βλ. Πούτιν είχε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Κιργισίας, Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ και του Τατζικιστάν, Εμομαλί Ραχμόν. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια γκαζέτα», με τον Πρόεδρο του Τατζικιστάν συζητήθηκαν ζητήματα παροχής στρατιωτικής βοήθειας προς το Τατζικιστάν, καθώς και το χρονοδιάγραμμα για την επικύρωση από το Τατζικιστάν της Συνθήκης που αφορά την 201η ρωσική στρατιωτική βάση στη χώρα αυτή. Ο Ρώσος Πρόεδρος, μιλώντας στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του ΟΣΣΑ πρότεινε μια σειρά μέτρων με στόχο να μειωθεί σημαντικά η διέλευση της ηρωίνης και των άλλων ναρκωτικών από το Αφγανιστάν προς τη Ρωσία και τις άλλες χώρες του ΟΣΣΑ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Ρώσος ηγέτης πρότεινε τη διεξαγωγή επιχειρήσεων του ΟΣΣΑ κατά της διακίνησης ναρκωτικών, όχι μόνο στα εδάφη των χωρών - μελών της συμμαχίας, αλλά και στο Αφγανιστάν, για την καταστροφή αποθηκών, εργαστηρίων, εργοστασίων και φυτειών οπιούχας παπαρούνας.

Συζητήθηκαν, επίσης, μέτρα ενίσχυσης των συνόρων Τατζικιστάν - Αφγανιστάν, αλλά και γενικότερα μέτρα για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των κοινών στρατιωτικών σωμάτων, που έχουν συγκροτήσει οι χώρες του ΟΣΣΑ.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ