Τετάρτη 29 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Συναγερμός λόγω ηφαιστείου

Το ηφαίστειο «βρυχάται»
Το ηφαίστειο «βρυχάται»
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει σε περιοχές της Χιλής και της Αργεντινής, εξαιτίας της συνεχώς αυξανόμενης δραστηριότητας του ηφαιστείου Κοπάουε, στην οροσειρά των Ανδεων στα σύνορα των δύο χωρών, μεταξύ της χιλιάνικης επαρχίας Μπίο Μπίο και της αργεντίνικης επαρχίας Νεουκέν.

Από την Κυριακή μέχρι χτες το απόγευμα είχαν καταγραφεί περισσότερες από 450 μικρές σεισμικές δονήσεις με τους επιστήμονες της Εθνικής Γεωλογικής Υπηρεσίας - Sernageomin να μην αποκλείουν την πιθανότητα μιας έκρηξης του Κοπάουε, που είναι ένα από πιο δραστήρια ηφαίστεια στη Χιλή που έχει περισσότερα από 3.000 ηφαίστεια στις Ανδεις, εκ των οποίων τα 500 παραμένουν ενεργά.

Η συνεχώς αυξανόμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα είχε ως αποτέλεσμα η κυβέρνησης της Χιλής να διατάξει τη Δευτέρα την εκκένωση της περιοχής γύρω από το ηφαίστειο, όπου διαμένουν 2.240 άνθρωποι. Στην επαρχία Νεουκέν, με διαταγή της κυβέρνησης της Αργεντινής ανεστάλη η λειτουργία των σχολείων σε μια ακτίνα περίπου 16 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο, ενώ απομακρύνονται περίπου 900 κάτοικοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ